Publicat în Monitorul Oficial// Faptele infracționale care definesc „trădarea de patrie”, clarificate de Parlament

Anticoruptie.md
07/06/2024
colaj CIJM

Legislativul a aprobat în lectură finală în cadrul ședinței de joi, 6 iunie, modificările la Codul penal și cel contravențional, care extind noțiunea de „trădare de patrie”. Noile prevederi stabilesc mai clar faptele infracționale care definesc trădarea de patrie. Documentul va intra în vigoare după trei luni de la data publicării în Monitorul Oficial. 

Conform modificărilor făcute, Codul Penal va stipula că „trădarea de Patrie, adică fapta săvârșită intenționat, de către un cetăţean al Republicii Moldova, împotriva suveranităţii, independenței, unității, indivizibilității, securității sau capacităţii de apărare a Republicii Moldova, în interesul unui stat străin, unei organizații străine, unei entități anticonstituționale sau reprezentanţilor lor, este exprimată prin: trecere de partea inamicului pe timp de război sau conflict armat; spionaj; divulgare a secretului de stat; acordare de ajutor în vederea desfășurării unor activități ostile împotriva securității statului”.

Acestea oferă un câmp mai mare de manevră pentru procurorii care investighează cazuri de trădare de patrie, care includ acțiunile de spionaj, divulgarea secretului de stat, acordarea de ajutor în vederea desfășurării unor activități ostile împotriva securității statului sau trecerea de partea inamicului pe timp de război sau conflict armat, menționează deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate, Radu Marian. 

„Și până în prezent Codul penal prevedea răspundere pentru formele de trădare de Patrie, iar una din acestea era: „acordarea de ajutor unui stat străin la înfăptuirea activităţii duşmănoase împotriva Republicii Moldova.” Aceasta formulare era greu de aplicat în practică pentru că organul de anchetă nu putea stabili cine este dușmanul care întreprinde acțiuni dușmanoase. Prevederi similare cu cele pe care le propunem există și în Codul penal din România, Franța, Olanda și alte state UE. Important să accentuăm - Codul penal nu va prevedea dezinformarea la „trădarea de patrie”. Modificarea ce se introduce acum face, de fapt, o claritate și prevede această specificare a formei de trădare de Patrie la lit d) - fapta săvîrşită intenţionat, de către un cetăţean al Republicii Moldova, împotriva suveranităţii, independenței, unității, indivizibilității, securității sau capacităţii de apărare a Republicii Moldova, în interesul unui stat străin, unei organizații străine, unei entități anticonstituționale sau reprezentanţilor lor exprimată prin d) acordare de ajutor în vederea desfășurării unor activități ostile împotriva securității statului.", a precizat Marian într-o postare făcută pe o rețea de socializare. 

Cei care au inițiat sau au fost implicați în activități ostile împotriva securității statului riscă înschisoare de la 12 la 20 de ani. Pedeapsa va putea fi aplicată nu numai pe timp de război, cum stipula legislația până în prezent.

Așadar, conform modificărilor adoptate art. 337 din codul penal are următorul curprins:

„Articolul 337. Trădarea de Patrie

(1) Trădarea de Patrie, adică fapta săvârșită intenționat de către un cetățean al Republicii Moldova împotriva suveranității, independenței, unității, indivizibilității, securității sau capacității de apărare a Republicii Moldova, în interesul unui stat străin, al unei organizații străine, al unei entități anticonstituționale sau al reprezentanților lor, exprimată prin:

a) trecere de partea inamicului pe timp de război sau conflict armat;

b) spionaj;

c) divulgare a secretului de stat;

d) acordare de ajutor în vederea desfășurării unor activități ostile împotriva securității statului,

se pedepsește cu închisoare de la 12 la 20 de ani.

(2) Faptele prevăzute la alin. (1) săvârșite din interes material sau de o persoană publică, de o persoană cu funcție de răspundere, de o persoană cu funcție de demnitate publică se pedepsesc cu închisoare de la 15 la 20 de ani cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 10 la 15 ani.

(3) Faptele prevăzute la alin. (1) sau (2) care au provocat decesul persoanei se pedepsesc cu închisoare de la 16 la 20 de ani cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 10 la 15 ani.

(4) Este liberat de răspundere penală pentru trădare de Patrie cetățeanul Republicii Moldova care a intrat în legătură cu un stat străin, o organizație străină, o entitate anticonstituțională sau cu reprezentanții lor pentru înfăptuirea unei activități ostile împotriva Republicii Moldova dacă nu a săvârșit niciun fel de acțiuni pentru realizarea însărcinării criminale primite, a declarat de bunăvoie autorităților despre legătura sa cu statul străin, organizația străină, entitatea anticonstituțională sau cu reprezentanții lor și a contribuit activ la descoperirea sau la contracararea infracțiunii prin identificarea persoanelor cu care a stabilit și a menținut legătura.”

Anticoruptie.md
07/06/2024




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii