Putin fabrică „fake news-uri” în favoarea lui Dodon la alegerile prezidențiale

Mădălin Necșuțu
23/10/2020
Foto: BIRN

Președintele rus Vladimir Putin și-a manifestat deschis, joi, în cadrul discuțiilor din formatul „Clubului Valdai”, sprijinul pentru Igor Dodon în campania prezidențială și a vorbit despre cât de dependente ar fi exporturile R. Moldova de Rusia. Putin și-a exprimat speranța că alegătorii din Republica Moldova vor aprecia eforturile actualului președinte al țării lor, Igor Dodon, de a dezvolta relațiile cu Rusia.

"Vedem ce se întâmplă în jurul Moldovei și cunoaștem nevoile poporului moldovenesc atât în dezvoltarea democrației, cât și în dezvoltarea economiei, pe de altă parte. Dar cine cumpără vin moldovenesc? Vor cumpăra vin moldovenesc în Franța? […] Nu este doar vin, dar alte ramuri ale economiei sunt atât de legate de Rusia încât pur și simplu nu pot exista în mod normal, nicăieri în afara pieței rusești nu este cerută această producție ", a spus Putin.

În iulie 2010, șeful serviciului sanitar rus, Ghenadi Onişcenko, declara în cadrul unui interviu acordat postului Echo Moskvî că un lot important de vinuri a fost interzis în Rusia, deoarece în vinuri au fost găsite substanţe nocive pentru sănătate.

„Nimeni nu mai are interes pentru acest vin. El nu trebuie să fie comercializat nici în Rusia şi nici în afara ei. Nu ştiu ce se mai poate de făcut cu acest vin, poate numai gardurile de vopsit”, a spus Onişcenko, citat de agenția Info-Prim Neo.

În realitate, statisticile oficiale cele mai recente din august 2020, arată că Republica Moldova, cu tot cu regiunea separatistă transnistreană, își exporturile mărfurile în proporție de circa 65% pe piețele europene, în timp ce Rusiei îi mai revin doar 7,9% din exporturile țării.

Statistici economice la zi

Aceleași statistici ale Biroului Național de Statistică (BNS) arată că valoarea totală a exporturilor de produse moldovenești pe piața europeană, în șapte luni ale anului curent, a constituit 893,5 milioane de dolari cu o pondere de 64,7% din totalul exporturilor, iar a importurilor – de 1.326 miliarde de dolari. În aceeași perioadă, exportul mărfurilor moldovenești în Rusia s-a ridicat la 137,49 milioane de dolari, iar exportul produselor rusești în Repubica Moldova a însumat 337,61 milioane de dolari.

Cu alte cuvinte, Republica Moldova importă din Rusia aproape de trei ori mai mult decât exportă. Acest lucru este cauzat de embargo-ul comercial pe care Rusia îl menține asupra Chișinăului încă din 2013, ca pârghie împotriva cursului european al Republicii Moldova.

Situația nu s-a schimbat nici după venirea lui Igor Dodon în funcția de președinte în 2016, și nici după ce Socialiștii au preluat puterea totală în Republica Moldova, din noiembrie 2019 și până în prezent.

Potrivit Ministerului Economiei și Infrastructurii, în prezent, România a devenit principalul partener comercial al Republicii Moldova, atât la export, cât și la import. România a achiziționat în primele șase luni ale anului 2020, cel mai mare volum de produse moldovenești și a ocupât primul loc în ceea ce privește furnizarea de bunuri în Republica Moldova.

Volumul exporturilor moldovenești în România în ianuarie-iulie 2020 a însumat 357,05 milioane de dolari. În același timp, volumul importurilor din România în șapte luni ale anului curent, a constituit 348,73 milioane de dolari.

Vinuri exportate în toată lumea

Cele mai recente statistici arată că volumul total de vin vândut de Republica Moldova pe piețele externe a crescut cu 10% în 2019 față de 2018. Producătorii autohtoni au vândut 80% din vinul produs în străinătate, în nu mai puțin de 71 de țări.

În 2019, Moldova a exportat vinuri în sticle în valoare de 80 de milioane dolari SUA. Volumul de vin vrac exportat a atins valoarea de 58 de milioane de dolari SUA, ceea ce reprezintă o creștere de 3% față de 2018.

Principala destinație a exporturilor de vin îmbuteliat din Moldova a fost România, Polonia și Rusia. Principalele destinații pentru exportul de vin în vrac sunt Belarus, Georgia, Rusia, Marea Britanie, Cehia, România, Germania, Ucraina, China și Italia.

 

 

Mădălin Necșuțu
23/10/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii