Radu Țurcanu, propus pentru funcția de președinte al Judecătoriei Chișinău

Anticoruptie.md
07/03/2017
Radu Țurcanu, luat la întrebări de membrii CSM Captură video: csm.md

Consiliul Superior al Magistraturii a decis în ședința de marți, 7 martie, să-l propună pe magistratul Radu Țurcanu la funcția de președinte al Judecătoriei Chișinău, după ce câteva tentative anterioare de a alege conducătorul instanței au eșuat. Candidatura lui Radu Țurcanu, singurul magistrat înscris în concurs, urmează să fie examinată de șeful statului.

Radu Țurcanu, până acum magistrat la Judecătoria sectorului Botanica, a participat și la primul concurs pentru funcția de preşedinte, dar nu a acumulat numărul necesar de voturi, astfel încât CSM a anunțat un nou concurs pentru această funcție. Și de această dată, Țurcanu a fost singura persoană interesată de ocuparea fotoliului.

Examinarea repetată a subiectului a fost amânată însă, după ce Radu Țurcanu a depus o cerere prin care a solicitat ca acest concurs să aibă loc într-o altă zi, invocând că trebuie să fie prezent la o şedinţă în cadrul unui proiect european. Deși membrul CSM Teo Cârnaț a insistat să fie anunțat concurs repetat, sugerând că în cursă ar fi trebuit să se înscrie mai mulţi candidaţi, cererea lui Țurcan a fost acceptată.

„Sunt de acord, dar dacă nu sunt alţii ce să facem? Nu vor persoanele să-şi asume responsabilitatea - trebuie administrată o instanţă cu 700 de angajaţi”, a spus în replică Victor Micu, preşedintele Consiliului. 

Ziarul de Gardă a scris anterior că Radu Țurcanu este judecătorul care, în 2011, a examinat, în termen-record, cererea de repunere în funcţie a lui Eugen Baleca, ex-preşedintele SA Franzeluţa, după ce acesta a fost demis de către Consiliul de Administraţie al societății pe acțiuni. Decizia privind demiterea lui Eugen Baleca a fost luată în urma rezultatelor unor controale efectuate de fostul Centrul pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei (CCCEC, actualul CNA - n.r.) în urma cărora s-a depistat că preşedintele întreprinderii ar fi prejudiciat statul cu milioane de lei. Atunci, judecătorul Radu Țurcanu l-a restabilit în funcție pe Baleca chiar a doua zi după ce acesta a fost demis.

Potrivit Ziarului de Gardă, numele lui Radu Țurcanu apare și în așa-numitul atac raider de la Compania de Asigurări Asito. Atunci, fiind magistrat la Judecătoria Botanica, Radu Ţurcanu a emis o ordonanţă prin care compania off-shore Lokkert a devenit proprietara a 34,802% din acțiunile deţinute de ICS Insurance Consult SRL la ASITO şi a pachetului în mărime de 48,325% din acțiuni deţinut de Moldovan Investments Limited la aceeaşi companie.

Totodată, portalul Moldova Curată a relatat că vicepreședintele fostei Judecătorii a sectorului Botanica refuză să indice în declarațiile de avere prețul autoturismelor pe care le deține. Familia sa este proprietară a două mașini, un Mercedes Benz și o Toyota Corola, ambele fabricate în anul 2010, dar cumpărate în 2011 și 2014. Pe de o parte, judecătorul a declarat jurnaliştilor că a indicat o singură dată valoarea lor, în declarațiile pentru anul în care acestea au fost cumpărate, de aceea nu le indică și în alți ani. Pe de altă parte, a afirmat că prețul poate fi secret comercial, de aceea nu-l divulgă.

Anticoruptie.md
07/03/2017




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii