Consiliul Superior al Magistraturii a decis în ședința de marți, 7 martie, să-l propună pe magistratul Radu Țurcanu la funcția de președinte al Judecătoriei Chișinău, după ce câteva tentative anterioare de a alege conducătorul instanței au eșuat. Candidatura lui Radu Țurcanu, singurul magistrat înscris în concurs, urmează să fie examinată de șeful statului.
Radu Țurcanu, până acum magistrat la Judecătoria sectorului Botanica, a participat și la primul concurs pentru funcția de preşedinte, dar nu a acumulat numărul necesar de voturi, astfel încât CSM a anunțat un nou concurs pentru această funcție. Și de această dată, Țurcanu a fost singura persoană interesată de ocuparea fotoliului.
Examinarea repetată a subiectului a fost amânată însă, după ce Radu Țurcanu a depus o cerere prin care a solicitat ca acest concurs să aibă loc într-o altă zi, invocând că trebuie să fie prezent la o şedinţă în cadrul unui proiect european. Deși membrul CSM Teo Cârnaț a insistat să fie anunțat concurs repetat, sugerând că în cursă ar fi trebuit să se înscrie mai mulţi candidaţi, cererea lui Țurcan a fost acceptată.
„Sunt de acord, dar dacă nu sunt alţii ce să facem? Nu vor persoanele să-şi asume responsabilitatea - trebuie administrată o instanţă cu 700 de angajaţi”, a spus în replică Victor Micu, preşedintele Consiliului.
Ziarul de Gardă a scris anterior că Radu Țurcanu este judecătorul care, în 2011, a examinat, în termen-record, cererea de repunere în funcţie a lui Eugen Baleca, ex-preşedintele SA Franzeluţa, după ce acesta a fost demis de către Consiliul de Administraţie al societății pe acțiuni. Decizia privind demiterea lui Eugen Baleca a fost luată în urma rezultatelor unor controale efectuate de fostul Centrul pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei (CCCEC, actualul CNA - n.r.) în urma cărora s-a depistat că preşedintele întreprinderii ar fi prejudiciat statul cu milioane de lei. Atunci, judecătorul Radu Țurcanu l-a restabilit în funcție pe Baleca chiar a doua zi după ce acesta a fost demis.
Potrivit Ziarului de Gardă, numele lui Radu Țurcanu apare și în așa-numitul atac raider de la Compania de Asigurări Asito. Atunci, fiind magistrat la Judecătoria Botanica, Radu Ţurcanu a emis o ordonanţă prin care compania off-shore Lokkert a devenit proprietara a 34,802% din acțiunile deţinute de ICS Insurance Consult SRL la ASITO şi a pachetului în mărime de 48,325% din acțiuni deţinut de Moldovan Investments Limited la aceeaşi companie.
Totodată, portalul Moldova Curată a relatat că vicepreședintele fostei Judecătorii a sectorului Botanica refuză să indice în declarațiile de avere prețul autoturismelor pe care le deține. Familia sa este proprietară a două mașini, un Mercedes Benz și o Toyota Corola, ambele fabricate în anul 2010, dar cumpărate în 2011 și 2014. Pe de o parte, judecătorul a declarat jurnaliştilor că a indicat o singură dată valoarea lor, în declarațiile pentru anul în care acestea au fost cumpărate, de aceea nu le indică și în alți ani. Pe de altă parte, a afirmat că prețul poate fi secret comercial, de aceea nu-l divulgă.
Finanţatori:
Parteneri: