Raport ANI // Un deputat de stânga, vizat în procedurile inspectorilor de integritate pentru periclitarea activității ANI

Irina Odobescu
26/10/2020
The Business Advice

Autoritatea Națională de Integritate a pornit, în perioada 19-23 octombrie, o cauză contravențională pe numele unui deputat din Parlamentul Republicii Moldova. Alte două cauze contravenționale au fost inițiate în privința vicepreședintelui raionului Edineț și a unui fost primar al orașului Sângerei pentru nedepunerea sau depunerea tardivă a declarațiilor de avere și interese personale. 

ANI a inițiat săptămâna trecută 14 controale. A fost pornit controlul averii primarului din Alexandrești, raionul Râșcani și al averii unui consilier raional din Cantemir. Au fost depistate, de asemenea, incompatibilități în cazul unui viceprimar de Bălți. ANI a găsit conflicte de interese în cazul directorului unui azil din Leova, în cazul unui consilier din municipiul Comrat, unui primarul din Bleșteni, raionul Edineț, unui primarul din Mateuți, raionul Rezina, primarului din Călugăr, raionul Fălești, primarului din Pervomaisc din raionul Drochia, primarului Ciorești din raionul Nisporeni, primarului din Bănești raionul Telenești, unui consilier al Consiliului local Bulboaca din Anenii Noi, directorului unui gimnaziu din raionul Telenești și a unui director de grădiniță din raionul Telenești.

Inspectorii de Integritate au pornit cinci cauze contravenționale, una dintre ele pe numele unui deputat din Parlamentul Republicii Moldova, care ar fi împiedicat activitatea ANI. Un vicepreședinte al raionului Edineț, un fost primar al orașului Sângerei, un director de azil din Leova, un director de gimnaziu din raionul Drochia s-au ales cu dosare de contravenție după ce nu au depus sau au depus tardiv declarațiile de avere și interese personale.

Săptămâna trecută ANI a întocmit trei procese verbale cu privire la contravenție. În cazul unui procuror din Procuratura Vulcănești și al unui director de gimnaziu din raionul Glodeni e vorba despre nedepunerea sau depunerea tardivă a declațiilor de avere și interese. 

În perioada vizată a fost emis un act de constatare a încălcării regimului juridic al conflictelor de interese de către un primar din raionul Telenești. În perioada 19-23 octombrie inspectorii de integritate au aplicat amenzi în sumă totală de 13.750 de lei.

Irina Odobescu
26/10/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii