Raport // Aproape fiecare măturător din Chişinău are şeful său

Julieta Saviţchi
08/04/2016
chisinau.md

Aproape fiecărui măturător din Chişinău îi revine căte un şef. Cel puţin aşa rezultă din raportul Direcţiei generale-locativ comunale şi amenajare a Primăriei Chişinău pentru anul 2015. 

Potrivit documentului, domeniul fondului locativ al Capitalei numără 1.315 angajaţi, dintre care 308 sunt şefi, 502 sunt lucrători de deservire sanitară (măturători), 332  - lucrători de reparaţii curente (reparaţii în blocuri şi amenajarea curţilor), 93 sunt lucrători de asistenţă tehnică (lăcătuşi), 59 - lucrători servicii auto, iar 21 - lucrători de salubrizare mecanizată. Astfel, aproape 25 la sută dintre angajaţii fondului de gestionare a locuinţelor, deţin posturi administrative.

Solicitat de portalul Anticoruptie.md, Petru Gontea, şeful Direcţiei generale locativ-comunale şi amenajare, recunoaşte că sunt cam mulţi şefi, însă are o explicaţie: „Procentul arată aşa de mare pentru că sunt incluşi şi cei 60 de angajaţi ai Direcţiei. Fiecare întreprindere municipală pentru gestionarea fondului de locuinţe numără zece angajaţi cu funcţii administrative, 20 de măturători şi zece lucrători pentru deservirea reţelelor inginereşti. Avem nevoie de mai mulţi măturători, însă foarte puţini doresc să se angajeze. Dar nu putem renunţa nici la personalul administrativ, care trebuie să soluţioneze diferite plângeri, conflicte.”

Potrivit lui Gontea, salariul unui şef de întreprindere municipală de gestionare a locuinţelor este de 4.300 de lei, a unui şef mai mic – de 3.500 de lei, iar a unui măturător – de 3.000 de lei. Salariile sunt achitate din taxele impuse locatarilor pentru deservirea blocului locativ.
 

Julieta Saviţchi
08/04/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii