Raport despre mecanismul de suspendare a vizelor cu UE // Moldova trebuie să continue combaterea corupției la nivel înalt

Ilie Gulca
04/08/2021

Comisia Europeană consideră că R. Moldova, în general, continuă să îndeplinească cerințele privind liberalizarea vizelor. Cu toate acestea, Bruxelles-ul recomandă autorităților moldovenești să adopte o strategie de acțiune pentru reforma justiției și să își orienteze eforturile împotriva corupției mari. Toate acestea se menționează în concluziile celui de-al patrulea raport al Comisiei Europene pentru Parlamentul European despre monitorizarea regimului de călătorii în UE fără viză cu Albania, Bosnia și Herțegovina, Muntenegru, Macedonia de Nord și Serbia, precum și cu Georgia, R. Moldova și Ucraina.

Mai exact, Comisia Europeană consideră necesară să fie continuată adaptarea campaniilor de informare privind liberalizarea vizelor pentru migranții relevanți, inclusiv în ceea ce privește grupurile vulnerabile, șederile depășite și azilul nefondat.

De asemenea, Bruxelles-ul susține că este imperioasă adoptarea unei strategii și a unui plan de acțiune pentru reforma justiției. „Trebuie adoptate amendamente constituționale în legătură cu recomandările Comisiei de la Veneția și asigurarea că numirile judiciare sunt efectuate transparent și în baza meritocrației, inclusiv argumente bine fondate pentru numiri și respingeri cu trimitere la criteriile de competență și integritate.”

Reprezentanții Comisiei Europene mai recomandă continuarea eforturilor împotriva corupției, în special, asigurarea implementării eficiente a sistemului de declarare a veniturilor de către funcționari, impunând o divizare efectivă a competențelor agenților anticorupție și concentrarea pe cazuri de corupție la nivel înalt.

Ilie Gulca
04/08/2021Become a Patron!

Comentarii