Raport Doing Business // Ineficiența reformelor în justiție afectează mediul de afaceri

Anticoruptie.md
28/05/2019

Antreprenorii apelează foarte rar la instanțele judiciare pentru a-și apăra drepturile. Aceasta, pentru că cei mai mulți nu se simt egali în fața legii şi nu au suficient personal, timp și resurse pentru a-și apăra drepturile pe cale judiciară. Acestea sunt câteva dintre concluzii ce se desprind dintr-un studiu al Băncii Mondiale,  Doing Business 2019, făcut public recent, care, între altele, arată că ineficiența reformelor în justiţie, promovate de autoritățile din Republica Moldova, afectează direct mediul de afaceri. 

Potrivit raportului, percepția generală a antreprenorilor ca fiind egali în fața legii este de doar 6%, restul respondenților fiind de părere că nu sunt tratați egal în fața legii. De asemenea, raportul constată că a crescut numărul de companii care plătesc mită, precum și mărimea mitei achitate de către aceste companii.

Într-un interviu pentru Radio Europa Liberă, Sergiu Gaibu, economistul de la centrul analitic Expert-Grup, a subliniat că primul efect al lipsei justiției este scăderea activității economice. „Dacă lipsește un oarecare grad de justiție, se încetinește, de fapt, activitatea economică. Și acest moment de asemenea a fost remarcat de către echipa de la Banca Mondială, numărul de companii noi înregistrate se micșorează comparativ cu perioadele anterioare, de asemenea activitatea investițională, adică proiectele investiționale noi, de asemenea volumul acestora scade și investițiile străine în Republica Moldova, de asemenea procesul dat este în declin față de perioadele anterioare. Deci, primul efect al lipsei justiției este faptul că activitatea economică și dinamica activității economice este în scădere”, a remarcat expertul.

Anticoruptie.md
28/05/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii