RAPORT // Indicele Percepţiei Corupţiei în lume: În Moldova, mai mult ca niciodată, a devenit vizibilă legătura dintre corupţie şi capturarea instituţiilor statului

Anticoruptie.md
27/01/2016
Infografic: Transparency International

Și în 2015 flagelul corupției a fost o problemă majoră pentru Republica Moldova. „Căderea în cascadă a trei guvernări, multiplele carenţe în realizarea Strategiei Naţionale Anticorupţie, a Strategiei de reformare a Sectorului Justiţiei şi a Acordului de Asociere Republica Moldova – UE au diminuat încrederea populaţiei în capacitatea guvernanţilor de a face faţă fenomenului”, se arată în Indicele Percepţiei Corupţiei (IPC) pentru anul 2015, lansat pe 27 ianuarie de Transparency International.

Potrivit datelor, ţara noastră s-a poziţionat în partea de jos a clasamentului, înregistrând un scor al IPC de 33 puncte din 100, cu două puncte mai puţin decât în anul 2014, unde „0” semnifică corupţie totală, iar „100” – lipsă totală de corupţie. Totuşi, Moldova a rămas pe locul 103 din 168 ţări incluse în clasament, de rând cu Etiopia, Kosovo şi Republica Dominicană. 

Autorii studiului menţionează că, dat fiind faptul că mai multe surse care stau la baza calculului IPC nu au reuşit să acopere ultimele luni ale anului, marcate de o serie de evenimente alarmante, căderea indicelui în 2015 pare relativ lentă. Totuşi, situaţia rămâne gravă.

„Ma mult ca niciodată, a devenit vizibilă legătura dintre fenomenele corupţiei şi capturarea instituţiilor statului. Tergiversarea adoptării pachetului de legi privind sistemul de integritate, lipsa unei atitudini prompte faţă de persoanele responsabile de supravegherea securităţii sectorului bancar care au admis furtul de un miliard de dolari, corupţia politică exprimată prin cooptarea deputaţilor din Parlament pe căi obscure neparlamentare, promovarea nemeritocratică a judecătorilor şi justiţia selectivă aplicată concurenţilor politici, şantajul Preşedintelui ţării pentru a numi în funcţia de Prim-ministru o persoană compromisă – toate au discreditat bunele intenţii din domeniul anti-corupţie declarate societăţii şi partenerilor de dezvoltare”, spun experţii.  

Peste şase miliarde de oameni trăiesc în ţări cu grave probleme de corupţie

Clasamentul IPC 2015 cuprinde 168 de ţări, în fruntea acestuia fiind Danemarca cu un scor de 91 puncte, Finlanda (90 puncte) şi Suedia (89 puncte). La coada clasamentului s-au poziţionat Coreea de Nord şi Somalia, cu câte opt puncte fiecare. Cel mai mare regres, potrivit raportului, s-a înregistrat în Brazilia, indicele scăzând cu cinci puncte, comparativ cu anul precedent. Progrese semnificative au fost înregistrate în Mongolia şi Guatemala. Autorii concluzionează că două treimi din ţările incluse în clasamentul IPC pentru anul trecut au un scor mai mic de 50 de puncte, ceea ce denotă existenţa unor probleme grave în prevenirea şi combaterea acestui fenomen.

„Indicele de Percepție a Corupției pentru anul trecut arată clar că corupția rămâne o pacoste în întreaga lume. Dar 2015 a fost un an în care oamenii au ieşit din nou în stradă pentru a protesta împotriva fenomenului. Oamenii de pe tot globul au trimis un semnal puternic celor de la putere: este timpul să se lupte cu corupţia de nivel înalt”, comentează José Ugaz, preşedintele Transparency International. 

Anticoruptie.md
27/01/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii