Raport // Moldova, lider printre țările din regiune cu cele mai grave probleme de corupție

Anticoruptie.md
19/11/2016
Moldova, în topul țărilor europene ai căror cetățeni au dat mită funcționarilor publici Hartă: Transparency International

Moldova se află în topul țărilor din regiune care se confruntă cu cele mai grave probleme de corupție. În opinia cetățenilor săi, Legislativul este cea mai coruptă instituție din stat, iar o majoritate covârșitoare consideră că guvernarea nu depune eforturile necesare pentru combaterea flagelului. Concluziile aparțin experților organizației Transparency International care a lansat în această săptămână raportul „Oamenii și Corupția: Europa și Asia Centrală”, parte a Barometrului Global al Corupției pentru anul 2016.

Pentru efectuarea cercetării, experții au intervievat cica 60.000 de persoane din 42 de țări din regiune, în urma cărora au concluzionat că fenomenul corupţiei rămâne o problemă gravă în Europa şi Asia Centrală, iar guvernele eșuează să combată acest flagel. Cea mai îngrijorătoare situație din Europa se înregistrează în Republica Moldova și Ucraina, unde îngrijorarea privind răspândirea corupției este la cel mai mare nivel. Potrivit datelor, 84% din interlocutorii moldoveni consideră eforturile guvernanţilor de a combate corupţia drept „proaste” şi „foarte proaste”, situaţia fiind, în acest sens, mai gravă doar în Ucraina (86%). Totodată, 79% din cei chestionați consideră că influenţa intereselor oligarhice asupra procesului de luare a deciziilor în Moldova este extrem de mare.  

Instituţia percepută ca fiind cea mai afectată de corupţie în Moldova este Parlamentul (76% din respondenţi), urmat de Preşedinție și Guvern (71% din respondenţi), și de sistemul judiciar (67%). 

Cercetarea scoate la iveală și faptul că mita este o experiență mult prea comună pentru multe gospodării din regiune. In medie, una din șase gospodării a dat mită pentru a avea acces la serviciile publice, iar Moldova se află în topul țărilor la acest capitol (Hartă). Fiind întrebaţi dacă pe parcursul ultimelor 12 luni au dat mită, cel puţin în unul din domeniile cuprinse în cercetare (poliția, judiciarul, ocrotirea sănătății, educația, documentarea populației, oferirea îndemnizațiilor de șomaj, alte servicii sociale), 42% din interlocutorii din Moldova au răspuns afirmativ. Acest indicator este cel mai înalt din regiune, urmând Ucraina şi Azerbaijan cu câte 38%. România a înregistrat cea mai mare rată dintre statele membre ale Uniunii Europene (29 la sută). 

 

Ca şi în anii precedenți, corupţia este mai răspândită în domeniul educației (55% din cei care au interacționat cu instituţia au plătit neoficial), în ocrotirea sănătății (42%) și în poliţie (39%). În condiţiile capturării instituţiilor statului, furtului masiv din sectorul bancar, neluării măsurilor vis-a-vis de factorii de decizie care au admis furtul, populaţia îşi rezervă un rol slab în schimbarea situaţiei în ţară, mai spun reprezentanții Transparency International. Astfel, doar 38% din respondenţi consideră că oamenii de rând ar putea genera schimbări simţitoare în acest sens. 

Experții propun câteva recomandări-cheie pentru a reduce corupția în statele din regiune. Printre acestea se numără stabilirea unor reguli transparente privind activitatea de lobby, astfel încât deciziile politice să poată fi controlate; asigurarea independenței sistemului judiciar, în special în țările în curs de aderare la UE și cele din fosta Uniune Sovietică, prin reducerea influenței executivului asupra justiției; adoptarea legislației care să protejeze avertizorii de integritate și jurnaliștii care raportează acte de corupție, precum și investigarea corespunzătoare a informațiilor scoase la iveală de aceștia. 

Raportul integral Oamenii și Corupția: Europa și Asia Centrală

Anticoruptie.md
19/11/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii