Raport Promo-LEX //Bani nedeclarați, folosirea resurselor statului și discurs de ură, printre principalele abateri ale partidelor în această campanie electorală

Irina Odobescu
09/07/2021
Foto: promolex.md

Organizația Promo-LEX a publicat, vineri, un raport în care semnalează mai multe încălcări ale legislației în ceea ce privește desfășurarea alegerilor parlamentare. Astfel, Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) este lider la organizarea întrunirilor electorale, iar Partidul Democrat (PD), la utilizarea resurselor administrative. De asemenea, Partidul Acasă Construim Europa (PACE) nu a respectat cerințele tipografice, iar Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) și Blocul Electoral al Comuniștilor și Socialiștilor (BeCS) au recurs la violență în campania electorală. Nu în ultimul rând, candidatul Vasile Costiuc, este lider la discursul de ură, iar peste 3 milioane de lei cheltuiți nu ar fi fost raportați de BeCS la Comisia Electorală Centrală. Acestea sunt concluziile raportului cinci al misiunii de observare (MO) a Promo-LEX în săptămâna de dinaintea alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie 2021. 

Incertitudini de ordin legal privind desfășurarea scrutinului

MO Promo-LEX constată cu îngrijorare că până la 8 iulie 2021, cu doar trei zile înainte de alegeri, Guvernul nu a asigurat finanțarea deplină a organizării și desfășurării alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie 2021. Acest fapt poate afecta în special calitatea procedurilor din ziua alegerilor, or suma restantă de 22 468,0 mii lei, ce urma să fie aprobată în ședința eșuată a Guvernului din 7 iulie 2021, era destinată acoperirii cheltuielilor pentru plata îndemnizațiilor funcționarilor electorali.

Activități și instrumente de promovare electorală 

Pe ultima sută de metri, activismul concurenților electorali a crescut continuu, numărul activităților majorându-se cu circa 25% față de perioada precedentă de monitorizare. În același timp, peste hotare au fost constatate cel puțin 31 de întruniri electorale sub forma „agitației față în față” (de trei ori mai multe decât în precedentele două săptămâni de observare), iar pentru alegătorii din regiunea transnistreană nu au fost raportate întruniri electorale. Din totalul de 1.456 de activități observate, cele mai multe, ca și în perioada anterioară de observare, revin: PAS – 395 (27%), BECS 226 (15%) și BERU 172 (12%). Cele mai populare activități rămân a fi distribuirea materialelor electorale (52%) și întâlnirile electorale (30%).

Continuă să crească însă și numărul încălcărilor raportate de către observatorii Promo-LEX. Astfel, în perioada de referință (23 iunie – 7 iulie 2021), au fost raportate cel puțin 67 de cazuri ce pot fi calificate drept utilizare a resurselor administrative  în scop de promovare electorală, dintre care în 18  cazuri este vizat PDM, în 13 – BECS, câte 11 – PAS și PPPDA, în 9 – BERU și în 5 cazuri – PPȘ.

Observatorii Promo-LEX au mai raportat cel puțin un caz ce poate fi calificat drept oferire de cadouri cu impact electoral, cu implicarea PACE. La fel, au fost raportate șapte cazuri (câte trei – PAS și BECS, un caz – BERU) de utilizare a imaginii/simbolurilor de stat ale Republicii Moldova sau ale altor state.

Atragem atenția și asupra a patru cazuri de utilizare a publicității electorale fără respectarea cerințelor tipografice (2 cazuri – PACE și câte1 caz – PPDA, PUN, BECS), precum și 64 de cazuri de amplasare a publicității în locuri neautorizate.

În perioada de observare, au mai fost raportate cel puțin 3 cazuri ce pot fi calificate drept utilizare a violenței în campania electorală. În toate aceste cazuri au fost implicați concurenții AUR și BECS.

Nu toți concurenții au depus la CEC rapoarte financiare, iar cele depuse sunt incomplete

Totodată, Promo-LEX a estimat pentru toate cele șase săptămâni de campanie electorală, cheltuieli neraportate de cel puțin 10 859 900 de lei. Dintre acestea, pentru BECS – 3 264 762 lei; PPȘ – 2 329 133 lei; PDM – 1 342 712 lei,  PAS – 1 007 578 lei, PPPDA – 749 539 lei; BERU – 646 041 lei; PPCC- 573 912 lei; PACE- 361 765 lei; PUN- 260 329 lei; AUR- 187 315 lei; PDCM- 93 001 lei; PPDA – 12 458 lei; PPN- 11 652 lei; V. Valico- 7 498 lei; PVE- 4 280 lei; PS- 3 823 lei; PRM- 2708 lei; MPSN- 793 lei; PPM-600 lei.

Discursul de ură și instigarea la discriminare a luat amploare pe ultima sută de metri a campaniei electorale

Ultima perioadă a campaniei electorale este marcată de o creșterea cu 43% a numărului de cazuri de discurs de ură și instigare la discriminare față de perioada precedentă de monitorizare (8-20 iunie 2021). Astfel, din cele 43 de cazuri identificate de către monitorii Promo-LEX, cel puțin 26 de cazuri au fost generate de către 11 candidați incluși pe listele a 8 concurenți electorali: Vasile Costiuc (PPDA) – 6 cazuri;  Renato Usatîi (BERU) – 4 cazuri; Fiodor Ghelici (POM) – 3 cazuri; Valeriu Munteanu (AUR) – 2 cazuri; Igor Dodon (BECS) – 2 cazuri; Dorin Chirtoacă (AUR) – 2 cazuri; Victoria Grosu Vremeș (AUR) – 2 cazuri; Andrei Năstase (PPPDA) – 2 cazuri; Iurie Reniță (PUN), Vladimir Voronin (BECS) și Gheorghe Cavcaliuc (PACE) – câte un caz. Suplimentar, un caz l-a avut ca autor pe reprezentantul concurentului PPN, Cristian Rizea.

De cealaltă parte, în cel puțin 10 cazuri, discursul de ură și instigare la discriminare în spațiul public a vizat doi candidați de pe listele BECS: Igor Dodon – în 7 cazuri și Vladimir Voronin – în 3 cazuri. Celelalte cazuri de discurs de ură au afectat membrii și susținătorii ai BECS, PLD, Președinta Republicii Moldova și alți politicieni.

În Republica Moldova, duminică, vor avea loc alegerile parlamentare anticipate. În cursa electorale sunt înregistrați 23 de concurenți, 22 de partide politice și un candidat independent:

  1. Partidul Politic Partidul Acasă Construim Europa PACE
  2. Partidului Politic Partidul Acțiunii Comune — Congresul Civic
  3. Blocul electoral Renato Usatîi
  4. Partidul Politic Șor
  5. Partidul Politic Partidul Acțiune și Solidaritate
  6. Blocul electoral al Comuniștilor și Socialiștilor
  7. Mișcarea Profesioniștilor Speranţa – Надежда
  8. Partidul Democrat din Moldova;
  9. Partidul Politic Platforma Demnitate și Adevăr
  10. Partidul Politic Partidul Unității Naționale
  11. Partidul Politic Democraţia Acasă
  12. Partidul Politic NOI
  13. Partidul Politic Partidul Dezvoltării și Consolidării Moldovei
  14. Partidul Politic Alianța pentru Unirea Românilor 
  15. Partidul Politic Partidul Verde Ecologist;
  16. Partidul Politic Partidul Legii şi Dreptăţi
  17. Partidul Politic Puterea Oamenilor
  18. Partidul Regiunilor din Moldova;
  19. Partidul Patrioții Moldovei
  20. Partidul Politic Partidul Schimbării
  21. Partidul Politic Noua Opțiune Istorică
  22. Partidul Politic Partidul Oamenilor Muncii
  23. Veaceslav Valico (candidat independent).
Irina Odobescu
09/07/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii