RAPORT // Scenarii sumbre pentru viitorul Republicii Moldova. Ce spun experții de peste Ocean despre ce s-ar putea întâmpla la Chișinău

Anticoruptie.md
19/09/2018
foto: captură YouTube

Un raport recent al Atlantic Council, unul dintre cele mai influente think thank-uri din SUA, despre situația din R. Moldova, scris de către Anders Aslund și Timothy Fairbank, scrie că în prezent Republica Moldova se află într-o criză și că aceasta riscă să alunece înspre mai multe scenarii, două dintre acestea fiind văzute cu rezervă.

Aceștia opinează că Guvernul își pierde credibilitatea după ce instanțele din R. Moldova au anulat rezultatul ultimelor alegeri pentru Primăria Chișinăului. Autorii raportului consideră scrutinul drept unul liber și corect.

Experții mai trec în revistă și suspendarea pe termen nedeterminat a ajutorului macrofinanciar din partea UE și situația incertă generată de Transnistria.

Astfel, spun cei de la Atlantic Council, pentru Republica Moldova s-ar putea genera în viitorul apropiat determinat de alegerile parlamentare programate pe 24 februarie trei scenarii:

1. o direcție cvasi-autoritară condusă de oligarhi, cu înrăutățirea condițiilor democratice și creșterea acestora izolarea de instituțiile occidentale;

2. o orientare spre Rusia condusă de partidul populist al Socialiștilor;

3. o adevărată, democratică orientată spre vest orientare.

Raportul mai precizează că, În lumina evenimentelor legate de recentele alegeri și consolidarea puterii și controlul aproape total asupra mass-media, a sistemului judiciar și a întreprinderilor private, R. Moldova este periculos de apropiată de a urma un drum spre autoritarism.

În aceste zile, președintele Parlamentului Andrian Candu se află la Washington și a participat la întâlnirile Atlantic Counciul, acolo unde s-a discutat situația din R. Moldova.

Anticoruptie.md
19/09/2018




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii