Raportul Băncii Mondiale // Reforma infrastructurii instanțelor judecătorești este ineficientă

Anticoruptie.md
05/06/2019
Foto: CIJM

Reforma judecătorească prin reducerea numărului de instanțe de la 48 la 15 s-a dovedit a fi ineficientă și a dus la o infrastructură aglomerată. Până în prezent, nu s-a angajat niciun donator să finanțeze infrastructura instanțelor. Chiar dacă anterior, UE avea planuri pentru finanțarea construcției a trei judecătorii, cifrată la aproximativ 15 milioane de euro, evoluțiile recente din R. Moldova au pus în regim de așteptare sprijinul respectiv. În același timp, guvernele din ultimii ani au subestimat considerabil timpul și costurile necesare pentru proiectarea și construcția noilor clădiri pentru judecătorii. Constatările se conțin într-un raport al Băncii Mondiale privind cheltuielile publice în sectorul justiției.

Instanțele judecătorești sunt aglomerate și lipsesc săli de ședințe, ceea ce generează suspiciuni legate de eficiență, transparență, integritate și responsabilitate. Lipsa semnalizării clare, a lifturilor, a cantinelor și a toaletelor, precum și deficiențele de acces se soldează cu utilizatori care nu sunt bine informați și nu sunt bine tratați, se arată în același document.

Autorii studiului menționează că pentru finanțarea reorganizării instanțelor judecătorești, așa cum se prevedea inițial, sunt necesare aproximativ 60 de milioane de dolari. Economiile anuale de costuri sunt estimate la nivel de 45,3 milioane de lei, iar consolidarea instanțelor se așteaptă a fi răscumpărată în termen de 17 ani.

Conform raportului, suma estimată este doar pentru construcții noi, renovări, extensii, mobilier și echipament, însă subestimează costul real al acestui model de consolidare a rețelei de instanțe judecătorești. Drept exemplu, autorii studiului subliniază că Republica Moldova nu dispune de standard de eficiență energetică pentru instanțele sale și altă infrastructură fizică în sectorul justiției și niciuna dintre instanțe nu corespunde standardelor antiincendiare naționale sau internaționale.

„Costul estimat de 1,5 miliarde de lei nu include costul modernizării TIC, achiziționarea de terenuri (în caz de necesitate) sau demolarea clădirilor existente. Totuși, finanțarea încă urmează a fi identificată și, deocamdată, donatorii nu au dedicat resurse pentru finanțarea infrastructurii instanțelor judecătorești. În loc să se bazeze pe propriile sale resurse limitate sau donatori, ar fi necesar ca șefii din sectorul justiției să reducă inițial suma totală necesară, inclusiv urmând exemplul țărilor-omoloage”, se menționează în raport.

De asemenea, autorii studiului au calculat timpul necesar pentru construcția unor noi clădiri pentru instanțele judecătorești, precum și costurile necesare. Ei au estimat că durata medie totală necesară pentru finalizarea procesului de proiectare – bazată pe experiența țărilor UE – este de circa 14–20 de luni, iar costurile de proiectare sunt estimate la aproximativ 20 de dolari SUA per metru pătrat sau până la 5 la sută din costurile de construcție.

„Timpul mediu total necesar pentru construcția unei clădiri noi a unei instanțe de 2.000 de metri pătrați este estimat la trei ani, în timp ce timpul mediu necesar pentru reabilitarea unei clădiri existente de 2.000 de metri pătrați poate necesita doar un an. Costul mediu pentru construcția unei clădiri noi sau adăugarea sau extinderea unei clădiri existente este estimat la 580 de dolari SUA per metru pătrat în Chișinău și 505 dolari SUA per metru pătrat în alte părți ale țării. Pregătirea terenurilor pentru construcții va adăuga aproximativ 60 de dolari SUA (55 de euro) per metru pătrat la aceste costuri”, se indică în același raport.

Guvernele subestimează considerabil timpul și costul necesare pentru finalizarea procedurilor de proiectare și de autorizare chiar înainte de debutul construcției reale: aceste procese pot dura și durează mai mult decât cele 9–12 luni pentru a ajunge de la concepte la desene de lucru și devize de cheltuieli.

O anchetă a Centrului de Investigații Jurnalistice din decembrie 2016 arată că zeci de milioane de lei au fost investiți în sediile unor judecătorii care vor fi închise în următorii ani în baza procesului de reformă inițiat de autorități. Datele de pe site-ul Agenției de Achiziții Publice arată că valoarea contractelor încheiate pentru renovări se ridică la peste 55 de milioane de lei numai în ultimii ani. 

La rândul său, Ministerul Justiției afirmă că în realitate suma ar fi mai mică, deoarece nu toate lucrările au fost finalizate. „Legea cu privire la reorganizarea sistemului instanțelor judecătorești prevede comasarea mai multor instanțe judecătorești raionale sau de sector în instanțe regionale, începând cu 1 ianuarie 2017 și până în decembrie 2027. Astfel, în toată Republica Moldova vor rămâne doar 15 judecătorii față de cele 44 câte funcționează acum”, se arată în investigația Centrului de Investigații Jurnalistice. 

„Judecătoriile actuale vor continua să funcționeze în sediile actuale până la crearea condițiilor materiale pentru judecătoriile comasate. În același timp, în perioada 2014–2016, deși era clar că urmează să dispară, la sediile judecătoriilor care vor fi supuse optimizării au avut loc renovări, reconstrucții și reparații capitale.”

Anticoruptie.md
05/06/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii