Raportul Comisiei privind frauda bancară: Furtul miliardului a fost pregătit din timp, cu implicarea politicienilor și a funcționarilor de rang înalt

Julieta Savițchi
17/10/2019

Devalizarea sistemului bancar moldevenesc a început în 2011, printr-un atac raider asupra Băncii de Economii, și a culminat, la finele lunii noiembrie 2014, prin acordarea de către Guvern a garanțiilor de stat Băncii Naționale la creditarea de urgență a BEM, Băncii Sociale și Unibank. Informația rezultă din Raportul Comisiei de anchetă pentru elucidarea tuturor circumstanțelor devalizării sistemului bancar din Republica Moldova, prezentat și votat, joi, în Legislativ. Potrivit documentului, rolul principal în furtul miliardului l-ar fi avut Vladimir Plahotniuc, dar ar fi fost implicați și Veaceslav Platon, Vlad Filat, Ilan Șor, Iurie Leancă, Dorin Drăguțanu și alți funcționari de rang înalt.

În raport se arată că în 2011, Vladimir Plahotniuc și Veaceslav Platon, ajutați de angajați ai sistemului judecătoresc, ar fi implementat o schemă prin care i-a deposedat de 18,49 la sută din acțiunile de la BEM pe doi acționari. Deciziile judecătorești au fost executate într-un timp record. Ulterior, după aceeași schemă, au mai avut loc câteva atacuri raider asupra BEM, iar în spatele companiilor off-shore, implicate în schemă, ar fi stat Plahotniuc și Platon. La 31 decembrie 2011, portofoliul creditelor neperformante acordate de BEM era de 980 de milioane de lei, iar în urma atacurilor raider Platon controla peste 39 la sută din acțiunile BEM.

Unii reprezentanți ai statului ar fi încercat să oprească atacurile raider, dar atunci s-a implicat premierul Filat și Guvernul nu a mai întreprins nicio măsură de rezistență. Mai apoi, firmele controlate de Filat au beneficiat de mai multe credite neperformante pentru bancă. Filat ar fi știut despre ce se întâmplă la BEM, dar a avut o poziție inertă, susțin autorii raportului.

În 2012, în schemă este introdus Ilan Șor, care preia controlul asupra Unibank, iar în 2013, asupra Băncii Sociale. Ulterior, Șor participă la mai multe tranzacții privind preluarea acțiunilor de la BEM.

În iunie 2013, Comisia de anchetă privind situația de la BEM a recomandat cedarea de către stat a pachetului de control al Băncii de Economii., iar Guvernul condus de Iurie Leancă a acceptat. Atunci s-ar fi implicat și Vlad Filat, care încerca să convingă anumiți factori de decizie care opuneau rezistență că nu există altă soluție. În 2014, controlul asupra BEM și celorlalte două bănci îl deținea Ilan Șor, iar în acest timp, firmele controlate de el au primit credite neperformante de 504 milioane de dolari.

La începutul lunii noiembrie 2014, la Reședința de Stat a președintelui Nicolae Timofti, a avut loc o întrunire secretă cu participarea șefului statului, premierului Iurie Leancă, speakerului Igor Corman și a lui Vlad Plahotniuc, Vlad Filat, Dorin Drăguțan și Ion Păduraru. Cei prezenți au discutat despre acordarea garanțiilor de stat pentru Banca Națională pentru creditarea celor trei bănci. Potrivit documentului, promotorul ideii ar fi fost Plahotniuc, care i-ar fi convins pe cei prezenți la întrunire asupra necesității acordării urgente a garanțiilor de stat.

În raportul Comisiei parlamentare se arată că din sistemul bancar moldovenesc s-au furat între 900 de milioane și un miliard de dolari, dar nu este exclus ca suma să fie mai mare. Totodată, garanțiile de stat de 13,5 miliarde au fost transformate în datorie internă și pusă în proporție dublă pe seama contribuabililor. Din cauza devalizării sistemului bancar a avut de suferit economia țării, a crescut nivelul inflației, iar agenții economici au suportat pierderi enorme din cauza diferenței de curs valutar.

Comisia de anchetă a venit și cu o serie de recomandări privind investigarea fraudei bancare, dar și inițierea procedurii de demitere a viceguvernatorilor Băncii Naționale a Moldovei, Ion Sturzu și Aurel Cincilei.

Julieta Savițchi
17/10/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii