Raportul Departamentului de Stat al SUA: "Corupția rămâne cea mai serioasă problemă a Moldovei"

Anticoruptie.md
22/04/2016
Foto: zdg.md

În Republica Moldova, flagelul corupției, răspândit pe larg, rămâne cea mai gravă problemă în ceea ce priveşte drepturile omului, iar în pofida unor îmbunătățiri, presiunea oficialilor asupra magistraților și corupția din sistemul judecătoresc continuă la fel să reprezinte probleme grave, se arată în raportul anual al Departamentului de Stat al SUA privind respectarea drepturilor omului la nivel mondial în 2015.

"Corupția rămâne cea mai serioasă problemă a țării. În timp ce legea prevede răspundere penală pentru funcționarii care au admis acte de corupție, Guvernul a eșuat să pună în aplicare efectiv aceste prevederi. Există corupţie pe larg răspândită în cadrul sistemului judiciar şi a altor structuri de stat. În cele mai multe cazuri, urmărirea penală pentru corupţie a fost limitată la funcţionarii publici de nivel inferior. La 15 octombrie, totuși, autoritățile l-au deposedat de imunitate parlamentară și l-au arestat pentru suspiciuni de corupție și trafic de influență pe Vlad Filat, președintele unui dintre cele mai mari partide politice, lider de fracțiune și fost premier. Unii au considerat acest caz unul motivat politic din cauza momentului şi a procedurilor din procesul de investigare şi arestare preventivă", mai arată raportul.

Departamentul de Stat al SUA subliniază că, deși legea prevede un sistem judiciar independent, cazurile ale oficialilor guvernamentali care nu respectă independența justiției rămân a fi o problemă.

"În ciuda unor îmbunătățiri, presiunea oficială asupra judecătorilor, precum și corupția din sistemul judiciar au continuat și au rămas probleme serioase. Rapoarte credibile au arătat că procurorii și judecătorii locali au solicitat mită în schimbul reducerii acuzaţiilor sau a sentințelor. Oficiali de nivel înalt, inclusiv primul ministru și președintele Parlamentului, au recunoscut în apariții publice că fenomenul corupției din sistemul judiciar este o problemă majoră pentru țară. Judecătorii au eşuat de multe ori în distribuirea aleatorie a dosarelor sau să utilizeze tehnica de înregistrare în sălile de judecată. La data de 19 octombrie, Parlamentul a adoptat amendamente la Codul Penal și Contravențional, care înlătură inconsistențe legale privind înregistrarea audio și video obligatorie a ședințelor de judecată", potrivit aceluiași raport.

Şi presa continuă să fie monopolizată, concluzionează autorii raportului. "Oligarhii au supravegheat îndeaproape conţinutul materialelor de presă şi au menţinut controlul editorial asupra mass-media. O nouă lege a obligat instituţiile media să facă publice numele proprietarilor. În ciuda progreselor înregistrate, monopolizarea mass-media şi a pieţei de publicitate a crescut, în special în TV", se mai arată în raportul SUA. 

Anticoruptie.md
22/04/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii