Răspunsul lui Perciun la solicitarea Procuraturii Generale: „Proprietățile Universității Ion Creangă urmează să fie utilizate exclusiv în scopuri didactice”

Tatiana Gherța
15/03/2024
agora.md

În ultimii doi ani, Guvernul a investit deja câteva milioane de euro în Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” și în colegiile pedagogice din Chișinău, Cahul, Bălți și Soroca. Respectiv, „proprietățile Universității Creangă vor rămâne în gestiunea universității și urmează să fie utilizate exclusiv în scopuri didactice”. Este răspunsul oferit de ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, la solicitarea Procuraturii Generale de a prelua blocul de studii al fostei Universități de Stat din Tiraspol, cu sediul în Chișinău, pentru a fi transformat în noul sediu al Procuraturii Anticorupție. 

Ministrul a menționat că susținerea învățământului pedagogic și a profesorilor este o prioritate pentru Ministerul Educației și pentru Guvern. Într-o postare pe o rețea de socializare, oficialul a amintit despre acțiunile implementate în ultimele luni în acest context, precizând că Guvernul a investit deja câteva milioane de euro în instituțiile cu profil pedagogic. 

„În ultimele luni, am oferit o plată unică de 5.000 de lei pentru întregul sistem. Am dublat bursele la pedagogie, am lansat programul “Investim în profesori”, am pornit un amplu proces de debirocratizare și depunem eforturi semnificative pentru a crește prestigiul profesiei didactice. În ultimii doi ani, Guvernul a investit deja câteva milioane de euro în Universitatea Pedagogică Ion Creangă și colegiile pedagogice din Chișinău, Cahul, Bălți și Soroca”.

Totodată, ministrul a anunțat că, în acest an, vor fi „majorate indemnizațiile pentru absolvenții de la pedagogie care aleg să meargă în școală până la 200.000 de lei și urmează să pornim renovarea integrală a două cămine pentru viitorii profesori, cu 3 milioane de euro - unul de la Universitatea de Stat și unul de la Universitatea Pedagogică „Ion Creangă””.

„În acest context, reiterăm că proprietățile Universității Creangă vor rămâne în gestiunea universității și urmează să fie utilizate exclusiv în scopuri didactice”, a conchis ministrul.

Reacția vine după ce, acum două zile, comunitatea academică a Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă”, în gestiunea căreia a ajuns clădirea, a transmis o scrisoare deschisă Președinției, Parlamentului, Guvernului și Ministerului Educației și Cercetării în care solicită responsabililor să stopeze preluarea blocurilor de studii.

Procuratura Anticorupție (PA) a confirmat pentru Anticoruptie.md că fostul bloc de studii al Universității de Stat din Tiraspol a fost identificat ca fiind o locație ideală pentru noul sediu al Procuraturii Anticorupție. 

„Clădirea de pe str. Ghenadie Iablocikin, nr. 5, a fost identificată ca fiind ideală pentru Procuratura Anticorupție, având în vedere suprafața, locația, curtea interioară, accesul pentru transport special, săli de ședințe, birouri și alte specificații din punct de vedere a infrastructurii și funcționalitatea Procuraturii Anticorupție”, a precizat PA.

Tatiana Gherța
15/03/2024




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii