Reacția Curții Constituționale la criticile aduse de exponenții guvernării după ce a dat aviz negativ unui proiect de modificare a Legii Fundamentale

Julieta Savițchi
24/09/2020

Curtea Constituțională și-a exprimat regretul în legătură cu acuzațiile aduse de către reprezentanții Guvernului pentru că a respins proiectul de modificare a Constituției propus de Executiv. Plenul Înaltei Curți menționează că și-a bazat considerentele doar pe Legea fundamentală, garantând supremația ei, și că nu au fost urmărite careva interese.

„Curtea regretă că aceste afirmații vin din partea unei puteri a statului care este obligată să respecte Constituția, actele Curții și considerentele acestora. Modificarea Legii Supreme este o chestiune de importanță majoră pentru stat și cetățenii ei și nicio propunere de revizuire a Constituției nu poate fi contrară celorlalte prevederi ale acesteia, de aceea orice intervenție în textul Constituției trebuie să se facă cu maximă prudență. Curtea nu analizează oportunitatea politică, dar respectarea limitelor revizuirii Constituției în conformitate cu procedura prevăzută de însele normele constituționale. Curtea nu admite diseminarea unor aprecieri manipulatorii privind activitatea jurisdicțională a Curții Constituționale în absența unei abordări strict juridice a actelor sale pronunțate”, se arată într-un comunicat de presă al instanței constituționale.

În document se mai spune că pentru a asigura supremația Constituției, Curtea nu a putut ignora unele încălcări admise de Guvern în procedura de inițiere a revizuirii acesteia, cum ar fi nepublicarea în Monitorul Oficial al Republicii Moldova, la data sesizării Curții, a Hotărârii Guvernului cu privire la aprobarea proiectului de lege pentru modificarea Constituției, așa cum o impune legea, și incoerența dintre textele proiectului de lege aprobat de Guvern și cel trimis Curții spre avizare.

De asemenea, Curtea a constatat că nu corespunde limitelor materiale de revizuire a Constituției omisiunea de a reglementa un mecanism care va exclude crearea unor blocaje instituționale în procedura de numire a judecătorilor și în numirea membrilor non-judecători ai Consiliului Superior al Magistraturii. Mai mult, potrivit Comisiei de la Veneția, mecanismele de evitare a blocajelor sunt importante pentru a asigura funcționarea instituțiilor statului.

În același timp, Curtea a menționat că avizul negativ nu împiedică Guvernul să ajusteze proiectul de revizuire a Constituției și prezentarea repetată a acestuia Curții pentru avizare. 

La 22 septembrie, Curtea Constituțională a avizat negativ inițiativa Guvernului de revizuire a Constituției privind reorganizarea sistemului judecătoresc. Cancelaria Guvernului a solicitat avizul Curții Constituționale, condiție necesară pentru a putea transmite proiectul în Parlament.

Decizia a fost criticată dur de premierul Ion Chicu. „Această decizie nu trebuie să o comentăm, deși o înțelegem foarte bine. Este proiectul de modificare a Constituției Republicii Moldova, care are ca obiectiv reforma veridică a sistemului de justiție. După ce am primit avizul pozitiv de la Consiliul Europei, Comisia de la Veneția, partenerii de dezvoltare din UE și SUA, după ce acest proiect aprobat a fost inclus și în unele acorduri de finanțare ale Republicii Moldova, ne-am pomenit în situația când nu poate fi promovat mai departe, așa cum este agreat cu partenerii străini, cu Comisia de la Veneția”, a declarat Ion Chicu în ședința de miercuri a Guvernului.

Julieta Savițchi
24/09/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii