Reacția lui Vladislav Gribincea la decizia CSM: „Sper că e doar o neînțelegere nefericită!”

Anticoruptie.md
21/05/2024
captura video

„Sper că e doar o neînțelegere nefericită!”. Acesta a fost comentariul avocatului Vladislav Gribincea după ce Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a declarat drept inadmisibil dosarul acestuia depus pentru concusul la funcția de judecător al Curții Supreme de Justiție (CSJ). Gribincea a precizat într-o postare publicată pe o rețea de socializare că certificatul medical invocat de CSM putea fi obținut doar de la o comisie specială care se convoacă destul de rar, iar recomandările sunt doar o formalitate excesivă despre care a și vorbit în cererea de participare la concurs. Avocatul a solicitat CSM-ului să-și revizuiască hotărârea.

Vladislav Gribincea precizează în mesajul său că nu s-a înscris la concurs pentru CSM și că nu a „trecut vettingul pentru a nu mă conforma unor formalități ușor de îndeplinit”. În această ordine de idei, a venit cu explicații referitor la certificatul medical invocat de CSM că nu a fost prezentat în termen. 

„Certificatul medical invocat de CSM poate fi obținut doar la îndreptarea CSM, de la o comisie specială care se convoacă destul de rar în scopul verificării sănătății judecătorilor și procurorilor. Eu nu am fost contactat niciodată de către CSM pentru a ridica această îndreptare și a merge la Comisia specială. Având în vedere că sunt în concurs, pentru a evita orice speculații, nu mi-am permis să vorbesc cu CSM despre derularea concursului. Credeam că Comisia specială nu s-a convocat încă și că voi fi informat de CSM când să mă prezint să ridic îndreptarea. Iar astăzi m-am pomenit în această situație”, a precizat Gribincea.

Totodată, avocatul susține că deține un certificat medical valabil emis de Comisia specială, întocmit în contextul concursului pentru funcția de Procuror General, însă nu l-a depus la CSM pentru că nu a primit nicio solicitare în acest sens. „Certificatul medical standardizat (E-86) a fost prezentat CSM pe 20 mai. Credeam că era necesar pentru a fi trimis la Comisia specială. Acum înțeleg că se solicita certificatul medical emis de Comisia specială”, a completat candidatul.

La capitolul celor două recomandări, Gribincea susține că a menționat din start în cererea de participare la concurs că „solicitarea acestora este o formalitate excesivă”.

„Ele nu pot să răspundă la criteriile în baza cărora sunt evaluați candidații pentru CSJ. Cred că este nepotrivit să ceri candidaților pentru CSJ să caute 2 persoane pe care să le roage să le scrie recomandări, la care ulterior puțini cine atrag atenția. În opinia mea, „recenziile” sunt o reminiscență birocratică din trecut la care trebuie de renunțat”, a spus avocatul.

Deși CSM i-a solicitat acestuia să prezinte până pe 20 mai cele două acte, ceea ce a și făcut, acestea nu au fost acceptate de CSM. 

Anticoruptie.md
21/05/2024




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii