Reacție internațională la reținerea jurnaliștilor greci pe Aeroportul Chișinău // OSCE cere autorităților moldovenești să faciliteze călătoriile jurnaliștilor dintr-o țară în alta

Anticoruptie.md
15/03/2019

Misiunea OSCE în Republica Moldova denunță practicile autorităților moldovenești de a reține jurnaliști străini la intrarea în Republica Moldova. Reacția OSCE vine după ce miercuri, 13 martie, doi jurnaliști de investigație greci, de la portalul elen Hotdoc, au fost reținuți și chestionați pe Aeroportul Internațional Chișinău, de Poliția de Frontieră. Drept urmare, reprezentantul OSCE pentru libertatea presei, Harlev Desir, a cerut autorităților moldovenești să faciliteze călătoriile jurnaliștilor dintr-o țară membră a OSCE în alta.  

Într-o postare pe rețeaua de socializare Twitter, reprezentantul OSCE pentru libertatea presei Harlev Desir a comentat incidentul de la Chișinău în felul următor: „După refuzul de intrare în Moldova a doi jurnaliști greci, pe 13 martie, am făcut din nou un apel către autoritățile din Moldova pentru a facilita călătoriile jurnaliștilor străini dintr-o țară membră a OSCE în alta”.

Amintim că jurnaliștii de investigație din Grecia, Aggelos Provolisianos și Triantis Vangelis, au fost reținuți, miercuri seara, de Poliția de Frontieră la Aeroportul Chișinău, și luați la întrebări mai bine de jumătate de oră. Aceștia au fost anunțați de polițiști că nu le este permis accesul în țara noastră întrucât nu au acreditare pentru a-și desfășura activitatea jurnalistică. Cei doi au fost eliberați abia după implicarea Ambasadorului Greciei în Moldova, cu sediul la Kiev.

Jurnaliștii ne-au relatat că în timpul verificării pașapoartelor la Aeroport, au fost întrebați care este scopul aflării lor în Republica Moldova. „Le-am spus că suntem jurnaliști și am venit în scop profesional. Ni s-a spus că nu avem permisiunea să intrăm în Republica Moldova și că avem nevoie de acreditare pentru a desfășura activitate jurnalistică. Apoi am fost invitați într-un oficiu în care am fost reținuți timp de 30-40 de minute”, au declarat jurnaliștii pentru portalul Anticoruptie.md. 

Abia după ce l-au contactat pe consulul Republicii Elene la Chișinău, Gheorghe Duca, dar și după ce a fost anunțat Ministerul Afacerilor Externe al Greciei,  jurnaliștilor greci li s-a permis să intre în Moldova. Reprezentanți ai Poliției de Frontieră de la Aeroportul Chișinău au declarat pentru Centrul de Investigații Jurnalistice că a fost un control de rutină, cetățenii greci fiind rugați să răspundă la mai multe întrebări. 

Jurnaliștii greci au participat joi, 15 martie, la Clubul jurnaliștilor de investigație, desfășurat de Centrul de Investigații Jurnalistice, în cadrul căruia s-a discutat despre impactul unei investigații jurnalistice, care a deconspirat o rețea internațională de abuzatori de copii, anchetă la care au lucrat jurnaliști din Republica Moldova, România și Grecia.   

Anticoruptie.md
15/03/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii