Reacție peste Prut//Deputatul român Adrian Matei Dobrovie: „Dodon și socialiștii nu au ieșit din paradigma partajării instituțiilor, iar greșelile din perioada Filat nu mai trebuie repetate”

Cornelia Cozonac
20/08/2019

Deputatul român Adrian Matei Dobrovie se arată îngrijorat de situația politică de la Chișinău, legată de numirile șefilor de la CNA, Procuratura Generală și Curtea Constituțională, care, în opinia sa, „nu sunt de bun augur, ci mai degrabă un pas înapoi îngrijorător pentru cetățenii care așteaptă reforma justiției”.   

„Din păcate dezoligarhizarea riscă să eșueze la Chișinău! Atenție la PSRM! Înlocuirea sistemului în care Plahotniuc controla toate instituțiile cu unul în care Igor Dodon își plasează oamenii în majoritatea funcțiilor cheie este un scenariu dezastruos, care trebuie evitat. Am exprimat de la bun început dubii privind disponibilitatea PSRM de a pune cu adevărat umărul la dezoligarhizare. Cu toate intențiile bune pe care le au partenerii noștri din PPDA și PAS, este clar că se vor lovi de un Partid al Socialiștilor care, mimând colaborarea, va încerca să frâneze schimbarea care nu-i avantajează. Mă tem că din acest joc cei care vor deconta cel mai mult vor fi tocmai cei care încearcă cu adevărat să facă reforme, nu cei care le frânează”, scrie deputatul român pe pagina sa oficială.

Adrian Matei Dobrovie susține că „diferențele dintre PSRM și ACUM nu pot fi neglijate la nivel de vectori de orientare geostrategică și că această alianță de guvernare trebuie să fie una strict  temporară pentru votarea unor legi precum schimbarea sistemului electoral, iar apoi să fie convocate noi alegeri”. O coabitare pe termen lung în actuala configurație a Parlamentului, în care ACUM are doar 23 de voturi, în opinia politicianului, este riscantă, mai ales că așteptările cetățenilor legate de reforme rapide în justiție și lupta anticorupție sunt foarte mari și vor fi greu de îndeplinit pe termen scurt.

„Asocierea pe termen mai lung la guvernare cu PSRM este toxică pentru blocul ACUM. Dodon și socialiștii nu au ieșit din paradigma partajării instituțiilor, iar greșelile din perioada Filat nu mai trebuie repetate! Trag acest semnal de alarmă pentru că îmi pasă și cred că Blocul ACUM vrea și poate schimba R.Moldova în bine”, menționează deputatul român Adrian Matei Dobrovie.  

Cornelia Cozonac
20/08/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii