Recuzita lui Dodon pentru electorala pandemică: „Limba moldovenească”, „statalism” și „independență”

Ilie Gulca
29/04/2021

Igor Dodon a făcut un apel către formațiunile de stânga să se coalizeze împotriva „uzurpatorilor” de dreapta. Ideea în jurul căreia ar trebui să se asocieze formațiunile proruse este „apărarea independenței” și a „statalității multiseculare moldovenești”. Apelul liderului socialiștilor, publicat pe site-ul PSRM, a fost făcut în contextul decretului șefului statului privind dizolvarea Parlamentului și organizarea alegerilor parlamentare anticipate pe 21 iulie.

Mai întâi, șeful socialiștilor o înfierează pe Maia Sandu de intenția de a modifica denumirea limbii de stat în Constituția, din moldovenească în română. „Ea a promis coordonatorilor săi din Occident că prin noua componență a parlamentului va realiza ratificarea unor documente care subminează valorile tradiționale ale poporului nostru, care distrug familia”, subliniază Dodon, fără să precizeze documentele la care referă.

Dodon profită de această oportunitate pentru a ataca, din nou, luările de atitudine ale ambasadorilor statelor occidentale față de derapajele antidemocratice ale majorității PSRM-Șor, inclusiv ale ambasadorului României, care „ofensează deschis poporul moldovenesc, limba și istoria sa”.

„În aceste condiții, PSRM, ca o formațiune responsabilă și pro-moldovenească, nu poate fi indiferent și îndeamnă toate forțele patriotice să-și unească eforturile pentru a opri acțiunile nesăbuite și obraznice ale forțelor de dreapta, care tind să monopolizeze puterea în țară. Chemăm poporul Republicii Moldova să fie pregătit pentru a opune rezistență uzurpatorilor care tind să lichideze statul moldovenesc independent și să instaureze o guvernare din exterior.”

Igor Dodon invocă „statalitatea multiseculară moldovenească” împotriva planurilor NATO de a transforma „Moldova într-o platformă militară pentru NATO”.

„Și socialiștii, și alte partide de pe eșichierul de stânga trebuie să fie pregătiți ca în cadrul viitoarelor alegeri să vină în apărarea poporului nostru moldovenesc ortodox. Acum nu e momentul potrivit pentru conflicte între noi, ci e timpul să explicăm oamenilor că pacea, valorile și securitatea lor.”

El anunță drept moment de coeziune a forțelor de stângă parada din 9 Mai, când „va trebui să demonstrăm unitatea noastră, pentru memoria strămoșilor noștri, dar și pentru a confirma credința și valorile noastre”.

Ilie Gulca
29/04/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii