Reforma justiției în 2016: doi judecători au fost demiși din funcție și zece, sancționați disciplinar

Anticoruptie.md
12/04/2017
csm.md

Doar unul din șase judecători cercetați disciplinar în anul 2016 a ajuns să fie pedepsit pentru încălcările admise în activitate, se arată în raportul de activitate al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) pentru anul trecut. Documentul demonstrează că în cazul unor magistrați au existat și câte cinci cauze disciplinare. Tot pe parcursul anului trecut, CSM a eliberat acordul pentru pornirea urmăririi penale în privința a 21 de judecători. În pofida numărului mare de dosare penale inițiate și proceduri disciplinare examinate, din sistemul judecătoresc au fost eliminați doar doi judecători, alții 36 au demisionat din proprie inițiativă.

În 2016 a crescut esențial numărul de judecători care au decis să părăsească sistemul. Dacă în 2015 au scris cerere de demisie 25 de magistrați, anul trecut, numărul celor demisionați a mai crescut cu 36 de judecători. În schimb, s-a redus considerabil numărul de judecători eliberați din funcție, de la cinci persoane în 2015, la două persoane în 2016.

Colegiul disciplinar a examinat în 2016 72 de cauze disciplinare dintre care doar în 13 cazuri a decis aplicarea sancțiunilor disciplinare: șase mustrări și șapte avertismente. Nici aceste hotărâri nu au fost menținute în totalitate de CSM. În trei cazuri, plenul CSM a anulat hotărârile emise de plenul Colegiului disciplinar, încetând procedurile disciplinare, iar într-un caz a decis să aplice o sancțiune mai dură, eliberând-o din funcție pe judecătoarea Adela Andronic.

Pe parcursul anului 2016, Inspecția judiciară a verificat 23 demersuri ale procurorului general al Republicii Moldova, care au avut ca obiect eliberarea acordului Consiliului Superior al Magistraturii la pornirea urmăririi penale și altor acțiuni procesuale în privința a 21 de judecători, inclusiv în privința a opt ex-judecători. În 21 de cazuri demersurile procurorilor au fost admise, iar în două cazuri au fost respinse.

Potrivit raportului de activitate al CSM în 2016, urmare a verificărilor, au fost declarați compatibili cu funcția de judecător 75 de magistrați și 61 de candidați la funcția de judecător, iar doi magistrați au fost declarați incompatibili cu funcția de judecător.

Mai multe detalii despre activitate CSM vedeți în documentul de mai jos:

Anticoruptie.md
12/04/2017




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii