Regulamentul privind publicarea hotărârilor judecătorești, nerespectat? CSM sesizează instanțele

Anticoruptie.md
23/02/2018
Mesaj din cadrul protestului jurnaliștilor și societății civile, desfășurat în octombrie 2017. Foto: CIJM

Adoptat cu proteste și în urma mai multor presiuni din partea societății civile, Regulamentul privind modul de publicare a hotărârilor judecătorești pe portalul instanțelor naționale de judecată pare să nu fie respectat cu strictețe, deși de la intrarea în vigoare a acestuia au trecut trei luni. În unele acte continuă să fie anonimizate numele participanților la proces, sumele de bani sau datele calendaristice. Joi, 23 februarie, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a expediat instanțelor judecătorești din țară un demers prin care solicită ca cerințele regulamentului să fie respectate de angajații sistemului. 

Potrivit documentului, CSM este deseori sesizat despre nerespectarea Regulamentului privind publicarea hotărârilor judecătorești, adoptat în octombrie 2017 și intrat în vigoare pe 24 noiembrie. Deși, conform prevederilor, nu trebuie să fie ascunse numele părților, informațiile despre instanță, completul de judecată, grefier, avocat, procuror sau denumirea persoanelor juridice, astfel de cazuri se admit însă. Drept răspuns, Consiliul solicită tuturor instanțelor să respecte cerințele. 

„Scopul portalului național al instanțelor de judecată și cel al paginii web a Curții Supreme de Justiție îl constituie susținerea unui mediu informațional virtual și accesibil pentru asigurarea comunicării între cetățeni și instanțele de judecată, publicarea hotărârilor judecătorești fiind efectuată întru realizarea principiului echității proceselor judiciare și urmărește asigurarea accesului liber la informații al cetățenilor și a transparenței activității instanțelor de judecată”, se arată în demersul semnat de Victor Micu, președintele CSM. 

Anterior, CPR Moldova constata, în cadrul unei analize, că chiar și după mai mult de două luni de la publicarea Regulamentului în Monitorul Oficial, hotărârile încărcate pe portalul instanțelor continuă să ascundă numele participanților la proces. Mai mult, cele mai recente hotărâri publicate anonimizează și denumiri ale persoanelor juridice, sume de bani, date calendaristice etc., lucru care nu corespundea nici vechilor reglementări și nici bunelor practici internaționale. Potrivit autorilor, cele mai frecvente abateri se întâlnesc în cazul hotărârilor emise de Judecătoria Chișinău. 

Document adoptat pe fundalul protestelor

Regulamentul votat de CSM la ședința din 10 octombrie prevede revenirea la posibilitatea de căutare după nume a hotărârilor judecătorești și garantează „transparența maximă a hotărârilor judecătorești, prin implementarea celor mai noi și mai practice modalități de căutare a informațiilor conținute de acestea”. Totodată, sunt enumerate modalitățile de publicare a deciziilor pronunțate în cauzele examinate în ședințe închise, dar și că „nu vor fi anonimizate/ascunse în nici un caz informaţiile despre instanţă sau completul de judecată, grefier, procuror, agentul constatator, mediator, executorul judecătoresc, notar şi avocat. Nu va fi ascunsă în nici un caz denumirea persoanelor juridice”.

Adoptarea documentului a fost precedată de un protest al jurnaliștilor, avocaților și reprezentanților societății civile care au cerut ca CSM să nu voteze un regulament care să închidă accesul societății la actele judecătorești. Inițial Consiliul își propunea să voteze un proiect de regulament elaborat împreună cu Centrul Național de Protecția a Datelor cu Caracter Personal. Sub presiunea protestatarilor, a fost adoptat un alt proiect, elaborat de Curtea Supremă de Justiție, care răspunde în mare parte cerințelor societății civile.

Publicarea documentului în Monitorul Oficial a durat mai bine de o lună. Membrii CSM explicau tărăgănarea prin faptul că actul a trebuit să fie tradus. 

Anticoruptie.md
23/02/2018




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii