Relansarea economiei cu suportul Elveției: Parteneriate dintre autorități, diasporă și mediul de afaceri

Anticoruptie.md
09/07/2020
foto: PNUD Moldova

Autoritățile publice locale, mediul de afaceri și Asociațiile de băștinași împreună cu diaspora vor realiza proiecte ambițioase pentru relansarea economiilor locale din 24 de localități. În acest sens vor fi create trasee turistice, centre de afaceri și parcuri industriale, centre de valorificare economică a deșeurilor, precum și afaceri din domeniul zootehniei. Localitățile au fost selectate în cadrul proiectului PNUD Migrație și dezvoltare locală, desfășurat cu suportul Guvernului Elveției. 

„Proiectele pe care le lansăm astăzi reprezintă un model inovator și o soluție de recuperare post-criză pentru comunitățile locale din Moldova. Aceste proiecte au la bază îmbinarea elementelor de dezvoltare economică locală și dezvoltare cu participarea băștinașilor ”, susține Dima Al-Khatib, rezidentă PNUD în Republica Moldova.

Cele 24 de granturi oferite comunităților constituie 4,8 milioane de dolari, dintre care circa 1.5 milioane dolari reprezintă finanțarea oferită de Guvernul Elveției, iar 3.3 milioane dolari vor fi contribuții locale. Finanțatorii vor oferi până la 60.000 de dolari pentru fiecare proiect, ceea ce înseamnă că și contribuția locală va constitui aceiași sumă.

Până la finele anului 2022, în cele 24 de localități vor fi create 12 trasee turistice și oferte de recreere, 3 unități de infrastructură post-recoltare, 4 centre de afaceri și parcuri industriale, 2 centre de valorificare economică a deșeurilor, precum și afaceri în domeniul zootehniei. În total, vor fi create peste 1000 locuri noi de muncă, în rezultatul lansării a peste 50 afaceri și extinderii a 48 afaceri existente.

Cele 24 localități beneficiare de granturi au fost selectate în cadrul unui concurs organizat în rândul celor 35 localități partenere ale proiectului PNUD „Migrație și dezvoltare locală”, desfășurat cu suportul Elveției în perioada 2019-2022.

Anticoruptie.md
09/07/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii