Remember pentru Djeta Chistol – Maşina care se deplasa simultan pe trei drumuri și respingerea cererii diasporei după prezidențialele câștigate de Igor Dodon    

Ilie Gulca
08/05/2024
Djeta Chistol. Foto: stiri.md

Djeta Chistol, magistrata Judecătoriei Chișinău, a depus cerere demisie, pe 3 mai, înainte de pronunțarea sentinței de achitare a lui Vlad Filat în dosarul în care este învinuit de spălare a aproximativ 13 milioane de lei proveniți de la Banca de Economii. Portalul Anticoruptie.md amintește deciziile contradictorii care au făcut-o cunoscută pe Djeta Chistol și datorită cărora va rămâne în trecutul recent al justiției Republicii Moldova.

Dosarul intentat pentru spălare de bani pe numele fostului premier Vlad Filat a fost ultimul pentru Djeta Chistol. „Prin sentința din 7 mai 2024, instanța a hotărât că fapta incriminată lui Vladimir Filat nu întrunește elementele infracțiunii. Prin urmare, fostul premier a fost reabilitat”, se menționează într-un comunicat al Procuraturii Anticorupție.

Aceasta a fost decizia primei instanțe pronunțată de completul de judecată alcătuit din magistrații Djeta Chistol, Angela Catana, Tatiana Bivol. Procuratura Anticorupție a anunțat că intenționează să conteste sentința la Curtea de Apel Chișinău.

Cauza penală a fost demarată în august 2015 de angajații Centrului Național Anticorupție în urma unei autosesizări. Infracțiunea imputată fostului premier se referă la perioada anului 2013, când Vladimir Filat deţinea funcţia de preşedinte al Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM).

El a fost învinuit că a transferat 12,8 milioane de lei, obținuți ilegal de la Banca de Economii, companiei nerezidente Greenberg Quinlan Rosner Research LTD. Potrivit procurorilor, transferul a fost efectuat prin intermediul companiilor gestionate de ruda lui Vlad Filat, Ion Rusu. Acești bani au fost achitați pentru servicii de consultanță electorală în beneficiul PLDM în perioada campaniei din 2013.

Cauza penală a fost expediată pentru examinare la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, în ianuarie 2019. În cadrul dezbaterilor judiciare, care au avut loc pe 19 ianuarie 2024, procurorul a solicitat pedeapă cu închisoarea pe un termen de 7 ani, cu ispăşirea pedepsei în penitenciar de tip semiînchis, precum și încasarea de la Vladimir Filat a 13 milioane de lei, care au constituit obiectul spălării banilor.

În 2012, Djeta Chistol a luat anti-premiul „Cârlanul de aur” de la Jurnal TV după ce a constatat într-o decizie că o maşină se deplasa în același timp pe trei drumuri.

Judecătoarea și-a motivat greșeala prin faptul că are „mult de lucru” și că scapă uneori greșeli din cauza oboselii. Colegiul Disciplinar al Consiliului Superior al Magistraturii a analizat cazul său şi a avertizat-o „să fie mai atentă”.

În 2016, în gestiunea Djetei Chistol a ajuns renumitul Dosar al Diasporei, în care moldovenii din afara ţării s-au plâns că le-a fost încălcat dreptul la vot la agerile prezidenţiale.

La 13 noiem­brie 2016, pes­te hota­re au votat 138.720 de ale­gă­to­ri. În cel puțin 14 sec­ții de vota­re, numă­rul maxim de trei mii de bule­ti­ne de vot a fost epu­i­zat. După mai bine de 11 ore de ședințe și două ore de deliberare, Chistol a respins cererea de chemare în judecată a celor 143 de cetățeni, calificând-o drept „neîntemeiată”. Reprezentanţii diasporei au solicitat recuzarea Djetei Chistol.

Djeta Chistol a lucrat în domeniul justiției din 1996, în cadrul Judecătoriei Chişinău. În 2017, a încercat să fie promovată la Curtea de Apel Chişinău, a fost admisă la concurs, dar fără succes.

În mai 2022, Djeta Chistol a fost înaintată pentru acordarea titlului de veteran al sistemului. Titlul onorific „Veteran al sistemului judiciar” se acordă judecătorului care întrunește următoarele condiții: are o vechime în funcţia de judecător mai mult de 25 de ani; pe parcursul activităţii în cadrul sistemului a manifestat un comportament ireproşabil; a susţinut evaluarea performanţelor judecătorilor; nu a fost supus răspunderii disciplinare pe parcursul ultimului an de activitate; nu a fost suspendat din funcţie.

Magistrata Djeta Chistol a mai decis examinarea dosarului penal pe numele fostului procuror Igor Popa în ședință închisă pentru a nu admite prezența la ședințe reporterilor Centrului de Investigații Jurnalistice. 

Procuratura Anticorupţie a pornit dosarul penal pe numele lui Igor Popa în baza unei investigaţii jurnalistice realizată de reporterii Centrului de Investigații Jurnalistice despre locuinţa sa de lux dintr-un bloc select din Chişinău.

Igor Popa și avocații săi și-au argumentat demersul prin faptul că „activiștii civici [Anatol Mătăsaru - n.r.] și anumiți jurnaliști concreți [jurnalista de investigații Julieta Savițchi - n.r.] ar fi rău-intenționați și au calitatea de martori în cadrul altei cauze penale pornite în privința sa pe faptul îmbogățirii ilicite aflate la faza de urmărire penală”, se menționează într-un comunicat al Procuraturii Generale.

Ilie Gulca
08/05/2024




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii