Renato Usatîi, proprietarul real al „RU TV Moldova”. Numele şoferului său figurează doar în acte

Julieta Savițchi
26/11/2015
Foto: libertatea.ro

Liderul formaţiunii politice „Partidul Nostru”, Renato Usatîi, spune că el este adevăratul proprietar al postului de televiziune RU TV Moldova. Usatîi a declarat pentru portalul Anticorupţie că, Sergiu Dobrea, numele căruia figurează în Declaraţia de transparenţă a proprietăţii depusă  la Consiliul Coordonator al Audiovizualului (CCA), este şoferul său. Mai mult decât atât, a precizat politicianul, Dobrea este ajutorul şi persoana sa de cea mai mare încredere.

„Am cumpărat acest post de la familia Petrenco. Era înregistrat pe numele Liliei Petrenco, soţia lui Grigore Petrenco. Am scris postul TV pe numele şoferului, pentru că am fost bolnav şi aveam şi alte treburi mai importante, aşa că nu am putut să scriu pe numele meu „RU TV”. Sergiu Dobrea este mai mult decât un şofer, este ajutorul meu personal. El are grijă de părinţii mei bătrâni, de copiii mei. Am în el încredere absolută, are acces la contul meu şi are şi procură generală”, a comunicat politicianul pentru portalul Anticorupţie.

Usatîi mai spune că dacă va fi nevoie, va perfecta actele de proprietate a RU TV pe numele său. „Săptămâna viitoare revin în Republica Moldova. Nu este o problemă ca să scriu acest post  pe numele meu. Voi investi în „RU TV”. Pe lângă divertisment, vreau ca grila să conţină emisiuni şi buletine de ştiri”, a precizat primarul din Bălţi. 

Potrivit Declaraţiei de transparenţă a proprietăţii depusă recent la CCA, Sergiu Dobrea este proprietarul-beneficiar al postului de televiziune “RU TV Moldova”, iar Natalia Şmurgun, ofuţerul de presă al partidului lui Usatîi, este administratoarea postului.  Anterior Şmurgun a infirmat că Dobrea este şoferul lui Usatîi.  „Cele scrise în declaraţie corespund adevărului, nu este denaturant nimic. Dobrea este ajutorul personal al lui Renato Usatîi şi activist al „Partidului Nostru”. Postul RU TV Moldova îi aparţine”, declara ea, la începutul acestei săptămâni, pentru portalul anticoruptie.md

Șefa Direcţiei generale licenţiere autorizare şi şi monitorizare din cadrul CCA, Dorina Curnic, a spus că instituţia s-a autosesizat în legătura cu Declarația depusă  de “Euro Show group”SRL, fondatoare a postului ”RU TV Moldova” și va verifica dacă datele sunt corecte. „Fiecare radiodifuzor a fost preîntâmpinat de răspunderea penală pentru falsul în acte publice. Dacă vom constata că informaţia nu corespunde realităţii, vom sesiza organele de drept”, a precizat Dorina Curnic.

Numele lui Sergiu Dobrea apăre în scandalurile legate de Renato Usatîi. La 19 august 2013, maşina de lux „Rolls Royce Ghost” de culoare albă, care aparţinea lui Usatîi a  fost  implicată  într-un accident în raionul Ştefan Vodă. Într-o investigaţie a portalului Bumerang.cc, se arată că la volanul automobilului s-ar fi aflat Usatîi, care ar fi fost în stare de ebrietate, iar victima ar fi decedat. Ofiţerul de presă al formaţiunii lui Usatîi a calificat aceste informații drept insinuări.

Totodată, numele lui Sergiu Dobrea figurează în dosarul penal intentat pe numele lui Renato Usatîi pentru utilizarea mijloacelor financiare din afara ţării în campania electorală din 2014, pentru care Partidul “Patria” a fost scos din cursă cu doar două zile înainte de scrutin.  Potrivit Inspectoratului General de Poliţie,  formațiunea politică a înregistrat pe Sergiu Dobrea și Alexandr Atamanenco 9 mașini, pe care le-a folosit în campania electorală. IGP a demonstrat că, cei doi nu puteau să procure aceste automobile din banii lor pentru că, Dobrea, în perioada 2010-2013 nu a înregistrat venituri, iar Atamanenco a avut un profit de doar 167 de mii de lei.

Noile modificări la Codul Audiovizualului obligă posturile de radio si TV private să facă publice numele proprietarului /proprietarului beneficiar şi datele privind cota lor de participare la capitalul social, precum şi alte informaţii de interes public.

Aici puteți vedea cine sunt proprietarii prosturilor radio și TV din Moldova. 

Julieta Savițchi
26/11/2015




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii