Reorganizarea sistemului judecătoresc // CSM a anunțat concurs pentru funcțiile de judecători, vicepreședinți și președinți de instanțe

Anticoruptie.md
05/10/2016
Membrii CSM în ședință. Foto: Csm.md

Membrii Consiliului Superior al Magistraturii au anunțat în ședința de marți, 4 octombrie, concurs pentru suplinirea funcțiilor de judecători, președinți și vicepreședinți la judecătoriile nou-create odată cu reorganizarea sistemului judecătoresc la 1 ianuarie 2017. 

„În urma fuzionării instanțelor judecătorești, în temeiul Legii cu privire la reorganizarea instanțelor judecătorești, va fi necesară micșorarea numărului de posturi de judecător în unele judecătorii, fiind reduse astfel și unele posturi pentru care au fost anunțate anterior concursuri. În această ordine de idei, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii, în cadrul ședinței din 4 octombrie, a anulat concursurile declarate în baza hotărârilor Consiliului Superior al Magistraturii și a anunțat un nou concurs cu privire la suplinirea funcțiilor vacante de judecător în instanțele nou-create. În aceeași ședință, Plenul CSM a anunțat concurs și pentru suplinirea funcțiilor de președinte și vicepreședinte la judecătoriile nou-create”, potrivit unui comunicat de presă al CSM.

„Concursurile au loc deoarece Legea prevede că de la 1 ianuarie 2017 mandatul președinților de judecătorii înceteaza de drept. Legea mai prevede ca limita legală de două mandate de președinte de instanță nu se aplică față de noii președinți aleși. Foarte interesante aspecte. Cum de nu le-a contestat încă nimeni la Curtea Constituțională?”, se întreabă într-o postare pe reațeaua de socializare Vlad Gribincea, președintele Centrului de Resurse Juridice. 

Potrivit Legii, sistemul instanţelor judecătoreşti din Republica Moldova se reorganizează, prin fuzionare, creându-se astfel 15 instanţe judecătoreşti noi care își vor începe activitatea la 1 ianuarie 2017, iar instanţele specializate - Judecătoria Comercială de Circumscripție și Judecătoria Militară - îşi vor înceta activitatea începând cu 1 aprilie 2017.

La 6 septembrie, CSM a adoptat o hotărâre potrivit căreia judecătoriile din țară vor avea în total 1.888 de angajați, dintre care 353 posturi de judecător. 

Anticoruptie.md
05/10/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii