Peste 56 de mii de români din R.Moldova au votat la europarlamentare, un număr record de votanți moldoveni la alegerile pentru Parlamentul European. Astfel, R.Moldova este pe primul loc cu cel mai mare număr de alegători de peste hotarele României, fiind urmată de Italia, Spania, Germania.”Așteptăm să avem un trai mai bun pentru populație, să trăiască mai bine. Ne dorim cât mai curând să ajungerm în marea familie europeană”, spune la RFI, un cetățean român, tocmai ieșit de la vot. În R.Moldova au fost deschise 52 secții de votare, cele mai multe la Chișinău.
Chiar dacă această campanie electorală pentru europarlamentare în R.Moldova a fost una modestă, moldovenii cu dubla cetățenia au ieșit la vot în număr mare. Cozi au fost de dimineață la secțiile de votare din capitală. Printre cei veniți să voteze reprezentantii României în Parlamentul European este și Ruxanda Josan.
”Sper ca R.Moldova să aibă un aliat fidel și de nădejde acolo la Bruxelles, într-o perioadă în care contează foarte mult atât din punct de vedere al securității, cât și al parcursului pro-european al R.Moldova. La drept vorbind, Europa este pregătită să ne primească cu brațele deschise, dar atât timp cât reformele în Moldova stagnează, chiar suferă foarte mult, în special reforma justiției, nu cred că avem șanse să începem negocierile. Am votat pentru PNL, am considerat că a fost aliatul constant al R.Moldova, în toți acești ani, indiferent care a fost guvernarea la Chișinău. Consider că ei rămân cei mai stabili parteneri pe care putem să mizăm”, spune Ruxanda Josan.
La secția consulară a Ambasadei României de la Chișinău au fost trei birouri electorale. Aici pe parcursul întregii zile oamenii au venit încontinuu, fie din capitală sau din alte regiuni.
”Așteptăm să avem un trai mai bun pentru populație, să trăiască mai bine. Ne dorim cât mai curând să ajungerm în marea familie europeană”.
”I-am votat pe oamenii care ne ajută tot timpul. Un lucru este cert, nu i-am votat pe cei susținuți de Rusia.Tineretul trebuie să iasă să voteze la referendum. Este viitorul. Nu noi să venim să alegem pentru ei. Provocarea cea mare acum pentru parcursul european este războiul hibrid. Cei care critică Europa, tot acolo își țin averile, copiii învață în Europa. Lansează falsuri despre Europa și prostesc lumea”.
”Am venit să votez poate nepoții mei, să trăiascvă mai bine”.
”Toți copiii, nepoții sunt plecați. Noi, bătrănii am rămas în Moldova și vrem să trăim ca în Europa”.
Pe Alexandru Afanas l-am zărit la umbra, in fața sediului secției consulare. Își aștepta câteva rude care au venit să voteze. Aflu că este de la Ungheni. Și-ar fi dorit să voteze, dar nu are pasaport romanesc.”Mi-aș fi dorit să votez. Tatăl meu a fost român, a luptat în armata română. Noi de multă vreme trebuia să fim în marea familie europeană. Dar acum avem luptă mare cu Dodon și Șor și gașca lor. Dar șanse avem să ajungem în UE, să ne scoatem dreptatea noastră”.
Au fost și dintre cei care au facut cale intoarsa intrucât au venit sa voteze cu pasaportul moldovenesc.”Nu puteți trece, acesta este pașaport moldovenesc”, i se spune unei pensionare la poarta secției consulare.
În ajunul scrutinului de duminică, președinta Maia Sandu, speakerul Parlamentului, Igor Grosu, și premierul moldovean, Dorin Recean, i-au îndemnat pe cetățenii români din R.Moldova să iasă la vot într-un număr cât mai mare, să aleagă partidele din familiile europene care susțin extinderea, dar și aderarea R.Moldova la UE.
Așadar, miza alegerilor europarlamentare este mare pentru R.Moldova întrucât de rezultatele scrutinului va depinde începerea negocierilor de adrerare la UE.
În R.Moldova au fost deschise 52 de secții de votare, cele mai multe în centrul țării, 28 la număr. La Chișinău, au fost 13 secții de vot, în nordul țării, 17 birouri electorale, iar în sudul țării 7. Pentru comparație, în anul 2019, a fost deschise 36 de secții de votare în Republica Moldova.
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.
Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.
Comentarii