Freedom House: „Jurnaliștii trebuie să-și poată face munca fără intimidare sau violență”

Mariana Colun
14/06/2019

Reprezentantul Freedom House pentru Europa și Eurasia, Marc Behrendt, a cerut vineri autorităților de la Chișinău să se asigure că jurnaliștii își pot face meseria liber și fără bariere. Declarația oficialului vine după reacția reprezentantului OSCE, care a reacționat la sesizarea mai multor organizații neguvernamentale de media din Republica Moldova despre agresările, intimidările, acțiunile cu caracter violent la care au fost supuși mai mulți jurnaliști în timpul protestelor din 7–9 iunie 2019 organizate la Chișinău de Partidul Democrat.

„Jurnaliștii trebuie să-și poată face munca, să ofere publicului informația obiectivă și să aibă dreptul de acces la adevăr fără intimidare sau violență”, a declarat Marc Behrendt, director pentru Europa și Eurasia al Freedom House. „Autoritățile și protestatarii trebuie să se asigure că jurnaliștii își pot face treaba liber și fără bariere. Acest lucru este deosebit de important în contextul climatului politic al Republicii Moldova. Menținerea respectului față de libertatea presei este crucială, pe măsură ce Moldova aspiră spre democrație”, a mai subliniat oficialul.

Amintim că la 12 iunie și reprezentantul OSCE pentru Libertatea Presei, Harlem Désir, a cerut autorităților din Republica Moldova să asigure condiții de muncă sigure pentru jurnaliști.  „Jurnaliștii trebuie să își poată face munca, inclusiv în timpul demonstrațiilor și acțiunilor publice, liber și fără intimidare sau violență. Solicit autorităților să asigure siguranța jurnaliștilor. Acest lucru este important mai ales în contextul evoluțiilor politice ale țării”, a declarat Harlem Désir.

Pe parcursul ultimelor zile, mai multe instituții de presă, printre care și portalul Anticoruptie.md, au publicat materiale video despre agresarea reporterilor lor în timp ce se aflau pe teren pentru a informa cetățenii. În urma acestor intimidări, un grup de jurnaliști de la mai multe redacții independente din Republica Moldova, inclusiv de la Centrul de Investigații Jurnalistice, precum și activiști civici în domeniul media, au organizat un protest în cadrul conferinței de presă a unui grup de veterani ai Războiului de pe Nistru, care a avut loc în după-amiaza zilei de luni, 10 iunie.

În semn de protest față de comportamentul agresiv față de reporterii de la TV8, Ziarul de Gardă, UNIMEDIA și Agora, Anticoruptie.md  al unor combatanți, în timpul evenimentelor din 7–8 și 9 iunie, reporterii au boicotat conferința de presă și au ieșit din sală, lăsând pe masa organizatorilor foi A4 cu inscripția „Protest” și pixuri pentru ca veteranii să își scrie singuri știrea de la eveniment. Reporterii și activiștii au așteptat ca veteranii să înceapă conferința, după care s-au ridicat demonstrativ și au plecat de la eveniment.

Mariana Colun
14/06/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii