Reprezentanța Diplomatică a Țărilor de Jos se solidarizează cu afirmațiile ambasadorului UE la Chișinău despre investigarea fraudei bancare

Anticoruptie.md
07/08/2020

După ambasadorul Franței în Republica Moldova, și reprezentanța diplomatică a Regatului Țărilor de Jos se solidarizează cu afirmațiile ambasadorului Uniunii Europene în Republica Moldova, Peter Michalko, despre tergiversarea examinării dosarului privind frauda bancară.

„Oficiul Ambasadei Regatului Țărilor de Jos la Chișinău își exprimă acordul cu declarațiile recente ale E.S. Peter Michalko, șeful Delegației UE la Chișinău privind investigarea fraudei bancare. Unul dintre angajamentele Republicii Moldova în relațiile bilaterale cu UE, este progresul în investigarea fraudei bancare. Această anchetă trebuie să rezulte cu condamnarea tuturor beneficiarilor și recuperarea tuturor daunelor suportate de către cetățenii Republicii Moldova”, se menționează într-o declarație a Ambasadei Regatului Țărilor de Jos la Chișinău.

Partidul Șor a protestat joi dimineață în fața Delegației Uniunii Europene la Chișinău, manifestându-și nemulțumirea față de unele declarații ale ambasadorului Michalko privind procesul de judecată în dosarul liderului formațiunii, Ilan Șor.

Peter Michalko a menționat în cadrul unei emisiuni TV că amânarea ședințelor de judecată în dosarul Șor nu reprezintă o normalitate și o justiție reformată. Drept reacție, Partidul Șor a calificat declarațiile ambasadorului drept „nediplomatice”, care „reprezintă o imixtiune în actul justiției și în afacerile interne ale Republicii Moldova”.

Dosarul lui Ilan Șor se află pe rol la Curtea de Apel Cahul din septembrie 2018. Mai mulți judecători ai Curții de Apel Chișinău invocaseră diferite motive pentru a se abține de la examinarea dosarului.

Ilan Șor a fost condamnat în iunie 2017 la şapte ani și șase luni de închisoare cu executare în penitenciar de tip semiînchis pentru spălare de bani și escrocherie în proporții deosebit de mari în dosarele creditelor neperformante acordate în 2014 de Banca de Economii.

În ce privește recuperarea prejudiciului provocat de Ilan Șor, în sentință se precizează doar că „se admite în principiu acțiunea civilă înaintată de BEM, urmând ca asupra cuantumului despăgubirilor cuvenite să hotărască instanța în ordinea procedurii civile”.

Procurorii au cerut anterior o pedeapsă de 19 ani de privare de libertate pentru controversatul businessman. Procurorul general Alexandr Stoianoglo a anunțat recent că, în timpul apropiat, lui Ilan Șor urmează să îi fie înaintată o nouă învinuire în dosarul furtului miliardului și că acesta, alături de Vladimir Plahotniuc, a avut un rol primordial în organizarea schemei de sustragere a banilor publici.

Anticoruptie.md
07/08/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii