Reprezentanți ai poliției, bănuiți că ar fi ajutat regimul separatist de la Tiraspol la răpirea unui fost oficial transnistrean

Mariana Colun
31/07/2018
Foto: captură privesc.eu

Ghenadii Kuzmiciov, fostul ministru de Interne din regiunea separatistă transnistreană, ar fi fost răpit, vineri, 27 iulie, lângă Chișinău, de către persoane necunoscute, după ce mașina în care se afla a fost oprită de un echipaj al Inspectoratului Național de Patrulare. Rudele generalului acuză autoritățile Republicii Moldova că ar fi intrat în cârdășie cu organele nerecunoscute din stânga Nistrului, Kuzmiciov fiind ulterior dus și încarcerat în regiunea transnistreană, unde ar fi torturat în prezent. Directorul executiv al Asociației Promo-LEX, Ion Manole, a declarat marți, 31 iulie, în cadrul unei conferințe de presă, că acesta nu este singurul caz de răpire de pe teritoriul constituțional al Republicii Moldova, cu implicarea organelor de drept, astfel de cazuri având loc din anul 2000 încoace. Într-o anchetă din 2012, Centrul de Investigații Jurnalistice, în colaborare cu ziarul Cuvântul, descria cazuri în care cetăţeni ai Moldovei au fost răpiţi, la ei acasă, de miliţia şi securitatea regimului nerecunoscut de la Tiraspol, cu complicitatea reprezentanților structurilor de forță din Republica Moldova.

O rudă a lui Ghenadii Kuzmiciov, care se afla cu el în mașină în momentul răpirii, a povestit, în cadrul unei conferințe de presă, că vinerea trecută, în jurul orei 16.00, deplasându-se pe traseul Chișinău-Leușeni, au fost stopați de un echipaj al Inspectoratului Național de Patrulare. Inspectorii i-ar fi solicitat lui Kuzmiciov actele. „În acest timp, din spate se apropie un Land Cruiser de culoare argintie, ies patru oameni mascați. Unul vine la mine, stăteam lângă mașina Poliției de patrulare, m-a lovit și m-a pus să stau pe capotă”, a declarat martorul. 

Bărbatul povestește că polițiștii de la Chișinău s-au dat într-o parte și se uitau cum răpitorii l-au urcat pe Kuzmiciov în mașină și au plecat. Unul dintre ei ar fi urcat la volanul mașinii generalului, în care se aflau actele și banii acestuia, și a pornit și el în urma Land Cruiser-ului. Ruda lui Kuzmiciov spune că inspectorii de patrulare l-au lăsat în mijlocul drumului, deși știau că a rămas fără acte și fără bani. „Am rugat șoferul unui microbuz de rută să mă ducă până la Suruceni fără bani, iar pe la ora 17.00 eram deja la Inspectoratul de Poliție Buiucani, unde am depus o plângere”, a mai adăugat acesta.

Avocatul lui Kuzmiciov, Veaceslav Țurcan, spune că există imagini video în care se vede cum mașinile respective se îndreaptă în stânga Nistrului și acuză colaboratorii de poliție din R. Moldova că ar fi participat la răpirea lui Kuzmiciov, de către persoane necunoscute, pe teritoriul constituțional al R. Moldova. „Nu era posibil de a răpi această persoană fără știrea conducerii MAI”, a spus Țurcan, solicitând „demisia ministrului în legătură cu ilegalitățile comise de subalternii săi”. 

Ion Manole, director executiv al Asociației Promo-LEX, spune că în cazul respectiv există toate semnele unei răpiri și este extrem de îngrijorător faptul că la această răpire ar fi participat organele de forță constituționale.

Lipsa reacției demonstrează că autoritățile de la Chișinău au participat la această răpire. Dacă se demonstrează că reprezentanții poliției sunt implicați, acest fapt poate servi ulterior drept argument pentru condamnarea Republicii Moldova la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, alături de Federația Rusă, deoarece acțiunile autorităților conțin fapte abuzive, fapte ce demonstrează că autoritățile constituționale nu au creat mecaniste eficiente de apărare a drepturilor omului, dar și de garantare a drepturilor persoanelor care se află legal pe teritoriu țării”.

„Vă informăm că toate materialele pe cazul Kuzmiciov au fost transmise Procuraturii Generale care în contiuare va investiga cazul. De asemenea, vă aducem la cunostință că IGP, în baza plângerii depuse de rudele victimei, a inițiat o anchetă internă pentru a stabili acțiunile sau inacțiunile politistilor”, este mesajul apărut pe pagina de Facebook a Inspectoratului General al Poliției la scurt timp după declarațiile făcute de Veaceslav Țurcan și Ion Manole.

Mariana Colun
31/07/2018




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii