Reprezentantul Tiraspolului în Comisia Unificată de Control: „Retragerea trupelor rusești de pacificare este inadmisibilă”

Ilie Gulca
04/08/2021
Oleg Beleakov, reprezentantul Tiraspolului în Comisia Unificată de Control

Președintele Delegației Transnistrene la Comisia Unificată de Control, Oleg Beleakov, consideră „inadmisibilă” orice revendicare din partea Republicii Moldova privind retragerea trupelor pacificatoare rusești din Republica Moldova. Administrația separatistă de la Tiraspol aplică sancțiuni penale severe persoanelor care exprimă critici la adresa pacificatorilor.

„Orice apel la retragerea trupelor pacificatoare, lăsând aici în voia sorții 250.000 de cetățeni ai Federației Ruse, este evident inadmisibil. Și eu cred că acest lucru nu se va întâmpla”, a spus Beleakov în cadrul unui interviu pentru oficiosul novostipmr.com.  

El a declarat că doar datorită contingentului rusesc în misiunea de pacificare și participării tuturor părților se reușește echilibrarea contradicțiilor existente.

Misiunea este compusă din contingentele militare ale Federației Ruse, Republicii Moldova, reprezentanți ai administrației regiunii transnistrene și observatori militari ucraineni.

În Zona de Securitate, funcționează 15 posturi permanente ale forţelor de menţinere a păcii. Efectivul misiunii este alcătuit din 1.300 de militari. În afară de acest efectiv, în stânga Nistrului staționează Grupul Operativ de Trupe Ruse cu un efectiv de 2.500 de militari.

După ce autoritățile moldovene au interzis rotația militarilor prin Aeroportul Chişinău, Moscova a început să recruteze pentru contingentul său din Transnistria locuitori din stânga Nistrului care au cetățenia rusă. Tiraspolul obișnuiește să nu facă deosebire între trupele de pacificare și Grupul Operatic de Trupe Ruse.

Potrivit Asociației Promo-LEX, rolul Misiunii de Pacificare rămâne contestat la nivel internațional. „Absolut toate incidentele au fost ignorate de către această structură improprie. Misiunea este compusă din forțele beligerante, impusă și condusă de Federația Rusă, parte în războiul din 1992. Moscova își menține trupele militare în acest teritoriu contrar voinței autorităților constituționale”, se menționează într-un comunicat al acestei organizații.

Experții pe problema transnistreană insistă asupra necesității de transformare a misiunii de menținere a păcii într-o misiune civilă internațională.

Discuțiile în acest sens s-au intensificat mai ales după ce, la 1 ianuarie 2012, Vadim Pisari a fost împușcat mortal de către un pacificator rus la punctul de control de menținere a păcii nr. 9 din Vadul lui Vodă.

În 2015, CEDO a condamnat Rusia în acest caz. Veaceslav Cojuhari, soldatul care l-a omorât pe Vadim Pisari, este originar din Bender. El a fost înrolat în trupele de pacificare ale Federației Ruse în baza pașaportului rusesc. El a fost imediat retras într-o unitate militară din regiunea Breansk, Federaţia Rusă, pentru a nu fi arestat de autoritățile moldovenești.

Ilie Gulca
04/08/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii