Republica Moldova a informat statele membre OSCE despre degradarea situaţiei vizând drepturile omului în regiunea transnistreană

Irina Odobescu
16/10/2020
The Alternative Travel Guide

Delegaţia Republicii Moldova a adus, joi, în atenţia statelor membre ale OSCE degradarea situaţiei vizând drepturile omului în regiunea transnistreană, punând în evidenţă abuzurile comise de regimul de la Tiraspol pe parcursul  ultimelor luni.

Comunitatea internaţională a fost informată în cadrul  ședinței a Consiliului Permanent al OSCE despre multiplele cazuri de detenţie ilegală a persoanelor, expulzări abuzive din localităţile de reşedinţă, violarea dreptului la proprietate şi libera circulaţie a cetăţenilor pe teritoriul ţării, violarea dreptului la libertatea de expresie etc.

Delegaţia Republicii Moldova a chemat comunitatea OSCE, în particular mediatorii şi observatorii în formatul 5+2, să-şi consolideze eforturile în scopul asigurării protecţiei drepturilor omului în regiunea transnistreană, aflată sub controlul structurilor de la Tiraspol.

Partenerii internaţionali au exprimat îngrijorare faţă de situaţia drepturilor omului în regiunea transnistreană a Republicii Moldova, chemând Tiraspolul să respecte drepturile omului. De asemenea, a fost făcut apel către Misiunea OSCE în Moldova să îşi intensifice eforturile în vederea asigurării libertăţii de circulaţie şi monitorizării mai viguroase a situaţiei în Zona de Securitate. Subiectul va rămâne în atenţia delegaţiilor partenere, inclusiv a Uniunii Europene, în cadrul reuniunilor următoare ale Consiliului Permanent al OSCE. 

Amintim că un polițist de la Inspectoratul de Poliție din Florești a fost răpit din casa sa, în or. Camenca, stânga Nistrului, de către angajații forțelor de securitate de la Tiraspol. Serviciul de Informații și Securitate a comunicat că a identificat angajații așa-numitului minister al securității de la Tiraspol, care au participat la răpire.

Irina Odobescu
16/10/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii