Ex-premierul Ion Chicu consideră că situația în economia Republicii Moldova depinde mult de evoluția economiei românești, dar și de investițiile business-ului român în Moldova, domenii de colaborare între cele două țări fiind mai multe. Potrivit lui, Moldova ar fi disponibilă să creeze o zonă economică liberă din nord până la sud, limitrofă râului Prut, pentru stabilirea unei colaborări avantajoase.
„Dacă nu vom avea investiți din România, eu nu cred că investitorii din alte țări mai îndepărtate vor avea un apetit mai dezvoltat să facă investiții în Republica Moldova. De aceea, chiar ne dorim revenirea cât mai rapid la o situație bună din punct de vedere al dezvoltării economice și sociale pentru țară. Este foarte importantă stabilitatea în România și, cum am spus și mai sus, nu în ultimul rând, aceasta trebuie să servească drept exemplu pentru atragerea noastră pe calea europeană”, a spus Ion Chicu într-un interviu publicat în buletinul de politică externă al FES/APE.
Ex-premierul a subliniat că este necesară o mai mare determinare din partea business-ului românesc pentru Republica Moldova. Potrivit lui, deși se fac investiții mari în infrastructură, „fără investiții private, investiții corporative în economie, podurile pe care le construim pe bani publici rămân mai puțin solicitate din punct de vedere economic și mai mult țin de partea spirituală a „podurilor de flori”, așa cum de multe ori le numim. De aceea, am vrea ca în paralel cu infrastructura rutieră, să aprofundăm relațiile economice. Republica Moldova chiar are ce oferi agenților economici și business-ului românesc aici, doar că e nevoie de mai mult curaj și determinare. Așadar, așteptăm investitorii români”.
Ca potențiale domenii de colaborare, Ion Chicu a numit restabilirea unor piețe de desfacere pentru eventuale investiții în Republica Moldova, sector agricol, care este unul subdezvoltat, industria de prelucrare, procesarea. La fel, potrivit ex-premierului, există posibilități de investiții în domeniul transportului aerian, în condițiile în care avem un singur aeroport supraaglomerat, având, însă oportunități de a investi în nordul și sudul republicii. „Dacă România a reușit să construiască câte un aeroport în fiecare centru județean, de ce nu ar putea să o facă și în Republica Moldova?”, consideră Chicu.
„Ar fi multiple domenii în care business-ul ar fi interesat. Evident, aș face aici o remarcă și anume că trebuie să fim furnizori de stabilitate, de garanții și securitate a investițiilor. Asta rămâne deja ca Guvernul sau politicul să le asigure”, a conchis ex-premierul, afirmând că, din punct de vedere economic, Republica Moldova este atractivă pentru investitori.
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.
Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.
Comentarii