Republica Moldova găzduiește Congresul XIX al Conferinței Curților Constituționale Europene. Ce țară lipsește

Anticoruptie.md
22/05/2024
captura video

Curtea Constituțională a Republicii Moldova găzduiește, în perioada 22-23 mai 2024, cel de-al XIX-lea Congres al Conferinței Curților Constituționale Europene (CCCE). În debutul evenimentului, președinta Curții Constituționale (CC) de la Chișinău, Domnica Manole, a anunțat că Înalta Curte a Federației Ruse a solicitat suspendarea calității de membru al CCCE. Inițial, propunerea a fost făcută de ceilalți membri ca un răspuns negativ la hotărârea Curții Constituționale a Rusiei de recunoaștere a anexării ilegale la Federația Rusă a mai multor teritorii ucrainene. 

Curtea Constituțională a Republicii Moldova deține președinția CCCE începând cu 25 februarie 2021, iar odată cu începerea războiului Federației Ruse în Ucraina, membrii CCCE au cerut retragerea Rusiei din CCCE. 

„Războiul nu a fost binecuvântat doar de patriarhul Bisericii ortodoxe ruse, ci și de Curtea Constituțională a Federației Ruse, care a recunoscut anexarea unor părți a teritoriului ucrainean la Federația Rusă. După ce am propus online votarea suspendării calității de membru a Curții Constituționale a Federației Ruse, aceasta a depus o cerere de retragere din Conferința Curților Constituționale Europene”, a precizat Domnica Manole. 

”Atunci când armele se ciocnesc, legile  nu tac. Ele vorbesc în timp de război, dar și în timp de pace. Judecătorii trebuie să se poziționeze între oameni și orice încercare de uzurpare a libertății lor de către executiv pentru a vedea dacă acțiunile coercitive sunt justificate din punct de vedere juridic. Se pare că nu toți împărtășesc această concepție civilizatoare”, a mai adăugat Manole. 

Președinta Înaltei Curți a precizat în discursul său că CC a pavat calea Republicii Moldova către UE prin avizarea pozitivă a proiectului de modificare a Constituției prin referendum și și-a exprimat speranța că „populația Republicii Moldova va aproba la referendumul din octombrie introducerea în Constituție a prevederilor referitoare la aderarea la UE, spațiul libertății, al securității, al justiției și singura opțiune viabilă pentru R. Moldova în prezent”. 

Președinta țării, Maia Sandu, le-a mulțumit judecătorilor constituționali pentru prezență și pentru rolul pe care-l au în apărarea democrației. 

„Rolul dumneavoastră de a susține ceea ce este corect este o barieră împotriva avântului populismului. De prea multe ori sunteți chemați să arbitrați dezbateri politice și legislative importante și aveți o mare responsabilitate, împreună cu alte instituții și politicieni-cheie, să vă asigurați că va prevala spiritul generos și întotdeauna democratic al constituțiilor naționale. În al doilea rând, sunteți o sursă de inspirație și forță pentru toți cei ce sprijină democrația în Europa. Democrația are nevoie nu numai de oameni devotați, dar și de alianțe puternice între aceste forțe pozitive în spațiul european”, a menționat șefa statului.

La evenimentul cu genericul „Formele și limitele deferenței judiciare: cazul curților constituționale”  au fost invitați peste 100 de participanți străini. Printre aceștia se numără președinți și judecători ai curților constituționale europene, observatori și oaspeți de onoare, printre care oficiali de nivel înalt, precum: Președintele Curții Europene a Drepturilor Omului, doamna Siofra O’Leary, Președintele Comisiei de la Veneția, doamna Claire Bazy Malaurie. Lista mai este completată și cu reprezentanți ai Curții de Justiție a Uniunii Europene, reprezentanți ai asociațiilor curților constituționale ale grupurilor lingvistice și regionale – Asociația Curților Constituționale Francofone, Uniunea Curților și Consiliilor Constituționale Arabe, Conferința Jurisdicțiilor Constituționale Africane, Asociația Eurasiatică a Curților Constituționale, Conferința Jurisdicțiilor Constituționale ale țărilor vorbitoare de limbă portugheză și alții.

Anticoruptie.md
22/05/2024
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii