„Republica Moldova. N-ar fi rău să fie bine”, jurnaliști din R. Moldova și România și-au unit eforturile pentru a explica realitățile moldovenești

Ilie Gulca
02/07/2019
Foto: Sinopsis.info.ro

Aproape zece luni de muncă comună a unor jurnaliști din Republica Moldova și România s-au materializat în peste 20 de materiale jurnalistice – reportaje, investigații, interviuri audio. Toate acestea au fost reunite în copertele unui e-book numit „Republica Moldova. N-ar fi rău să fie bine”. Proiectul a permis publicarea în spațiul mediatic din România a celor mai importante reportaje și investigații apărute în această perioadă în Republica Moldova, inclusiv cele realizate de reporterii Centrului de Investigații Jurnalistice din Moldova.  

Acest demers a apărut în contextul în care Republica Moldova nu există aproape deloc în spațiul public și mediatic din România, explică Marian Chiriac, coodornatorul proiectului. „Cei din dreapta Prutului devin curioși despre realitățile moldovenești doar atunci când aud izolat de evenimentele neobișnuite: acte de contrabandă, criză politică, propagandă rusească, proteste, trafic de ființe umane, furtul miliardului, nostalgie sovietică etc.”

„Peste acest tip de informație – una aproape exclusiv negativă, care se vinde – se adaugă comentariile specialiștilor, cel mai adesea venite de la oameni care cunosc doar tangențial realitatea de acolo sau care o înțeleg dintr-o perspectivă schematică, de nu una manipulatorie”, observă Marian Chiriac.

„Pentru a înțelege puțin din ce se întâmplă acolo, am pus să lucreze împreună jurnaliști din Republica Moldova și România, pe o serie de teme relevante: identitatea etno-națională, chestiunea Transnistriei și situația geopolitică aferentă, divizarea Bisericii majoritare și relația sa cu statul, modul particular de acțiune al propagandei ruse, dramatica chestiune a emigrării masive, politicile de supraviețuire ale unui stat captiv, proiectele economice ale Bucureștiului dincolo de Prut, promovarea limbii române în Găgăuzia, asumarea trecutului sovietic, dar și a Holocaustului, cât de viabilă este autonomia găgăuză etc.”, a mai menționat el.

În plus, jurnaliștii au abordat majoritatea subiectelor politice și sociale importante din perioada septembrie 2018–iunie 2019. Toate articolele au fost publicate online pe site-ul SINOPSIS și sub forma unor materiale audio în emisiunea-podcast Zoom cu Sinopsis. O selecție a acestor materiale de presă a fost publicată în limba engleză pe Balkan Insight, publicație a Balkan Investigative Reporting Network.

De asemenea, site-ul Sinopsis a preluat cele mai importante reportaje și investigații apărute în Republica Moldova, inclusiv cele realizate de reporterii Centrului de Investigații Jurnalistice din Moldova.  

La realizarea materialelor jurnalistice au contribuit (în ordine alfabetică): Angelica BARBAIANI (R. Moldova), Bogdan BĂTRÎN (Belgia/România), Eugenia CREȚU (R. Moldova), Marian CHIRIAC (România), Tatiana EȚCO (R. Moldova), Ilie GULCA (R. Moldova), Iulian MAREȘ (România), Mădălin NECȘUȚU (R. Moldova), Raluca NICOLAE (România), Cristian PANTAZI (România), Dana PĂTRĂNOIU (România), Marius TEJA (România)

Editor e-book: Marian CHIRIAC. Realizare grafică: Alexandru SPINEANU. Ilustrație copertă: Valeriu Curtu. Materialele audio din podcastul Zoom cu Sinopis pot fi ascultate aici. Montajul a fost realizat de către Mihai ȚUȚU (Uzina de Pixeli).

Ilie Gulca
02/07/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii