Repunerea Nataliei Moloşag în funcţia de decan al Baroului Chişinău, examinată la Curtea de Apel

Julieta Saviţchi
28/03/2016
Natalia Moloşag. Foto: Unimedia.md

Uniunea Avocaţilor din Moldova (UAM) a contestat la Curtea de Apel repunerea avocatei Natalia Moloşag în funcţia de decan al Baroului Chişinău de către Judecătoria sectorului Râşcani al Capitalei. Instanţa va examina contestaţia marţi, 29 martie, magistraţii urmând să se expună inclusiv şi despre repunerea în funcţie a celor șapte membri delegaţi ai Baroului de avocaţi Chişinău.

Vlad Gribincea, unul dintre delegaţii revocaţi, susţine că reprezentanţii Uniunii au depus contestaţia cu mai multe încălcări ale legislaţiei. „Expedierea dosarului la Curtea de Apel cu încălcarea prevederilor legale nu cred că s-a făcut din greşeală. Viteza cu care dosarul a ajuns la Curtea de Apel şi viteza cu care se examnează acesta sunt deosebit de suspecte şi alimentează suspiciunea că ceva nu e curat la mijloc”, a declarat apărătorul.

Potrivit lui Gribincea, examinarea cauzei în fond a fost fixată pentru luni, 28 martie, deoarece până la expirarea termenului de atac, 8 aprilie, dosarul nu putea pleca din instanţă, conform Codului de Procedură Civilă.

Nina Lozan, preşedinta UAM, îl contrazice şi spune că normele procedurale nu au fost încălcate. „Încheierea Judecătoriei sectorului Râşcani era cu drept de atac. Noi am atacat-o. Ce am încălcat în acest caz?”, a întrebat retoric apărătoarea.

Avocatul Adrian Tăbârţă, unul dintre membrii grupului care a iniţiat la finele anului trecut procedura de revocare a Nataliei Moloşag, a declarat că încheierea Judecătoriei Râşcani este ilegală, iar magistrata Ludmila Holeviţkaia ar fi fost influenţată. „Natalia Moloşag şi cei şapte nu au intrunit numărul necesar de voturi. Ei nu sunt susţinuţi de breaslă. Este suspectă încheierea din 23 martie, după ce anterior acelaşi complet de judecată a decis că nu poate fi suspendată hotărârea Adunării Generale a avocaţilor pentru a nu perturba activitatea UAM. La 30 martie va avea loc o nouă adunare generală a avocaţilor şi probabil se va  pune încă o dată la vot demisia lui Moloşag şi a celor şapte”, ne-a declarat Adrian Tăbârţă.

Judecătoria sectorului Râşcani al Capitalei a decis la 23 martie că avocata Natalia Moloşag rămâne să execute funcţia de decan al Baroului Chişinău din cadrul Uniunii Avocaților din Republica Moldova. Potrivit încheierii, hotarârea Adunării Generale Extraordinare a Baroului Chişinău din 22 decembrie 2015, prin care Natalia Moloşag şi șapte membri delegaţi ai Baroului au fost revocaţi din funcţie, a fost suspendată până la adoptarea unei decizii definitive de către instanţa de judecată.

Julieta Saviţchi
28/03/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii