„Reținerea trebuie să aibă o motivație serioasă”. Avocatul Eduard Digore, despre reținerea procurorului general Stoianoglo

Ilie Gulca
06/10/2021
Procurorul general suspendat, Alexandr Stoianoglo, a fost reținut marți seară pentru 72 de ore

Avocatul Eduard Digore consideră că reținerea aplicată în cauza penală deschisă pe numele procurorului general suspendat, Alexandru Stoianoglo, trebuie să aibă o motivație serioasă, să urmărească temeiurile prevăzute de lege și interesul aflării adevărului.

„Un procuror care are puterea de a dispune prin ordonanță asupra reținerii persoanei bănuite de săvârșirea unor fapte prevăzute de codul penal urmează să dispună asupra aplicării sau neaplicării acestei măsuri în baza seriozității faptelor și gravității lor, a modului în care acestea au fost comise și instrumentarul folosit, a greutății probatoriului obținut, a pericolului săvârșirii unor noi fapte, riscului real de influențare a mersului anchetei și a eschivării de la răspunderea penală”, a scris avocatul pe pagina sa de Facebook.

Bănuitului sau celui învinuit de săvârșirea unei fapte reprobabile, continuă el, trebuie să i se asigure, cu adevărat, toate garanțiile de apărare.

„Un element important – procurorul trebuie să întreprindă toate acțiunile de urmărire penală în vederea aflării adevărului, prin cercetarea tuturor circumstanțelor – cele care probează vinovăția, dar și nevinovăția persoanei vizate”, a relevat avocatul.

În opinia sa, un procuror simplu are nevoie de curaj ca să poată reține un procuror general, un ministru, un deputat sau președinte de stat. În același timp, este necesară asigurarea echilibrului în justiție, iar filtrul trebuie să fie judecătorii, adevărații judecători, care cunosc și aplică dreptul. „Asta ca să nu cădem din nou în plasa dictaturii procuraturii, după cum a fost până în 2019!”

Recomand procurorilor și instanțelor de judecată să aplice un principiu care stă la baza procesului penal – cel al CELERIȚĂȚII urmăririi. Cum se spune,- pe urme calde!”

El și-a exprimat speranța că „regula” utilizată pe larg în ultima perioadă – „știm cine, știm când, cum, cu cine, avem probe, dar nu reușim să îl acționăm penal” – să dispară.

Procurorul general suspendat, Alexandr Stoianoglo, a fost reținut marți seară pentru 72 de ore, chiar în clădirea Procuraturii Generale. Procurorul Anticorupție Victor Furtună a descins în biroul lui Stoianoglo de unde l-a reținut pe acesta înainte ca ultimul să țină un briefing de presă.

 

Ilie Gulca
06/10/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii