REZOLUȚIE //Parlamentul European condamnă cu fermitate uciderea lui Aleksei Navalnîi; „Victoria decisivă a Ucrainei poate duce la schimbări reale în Federația Rusă”

Ilie Gulca
29/02/2024
Parlamentul European. Foto: Facebook.com

Statul rus, și personal Vladimir Putin, poartă responsabilitatea penală și politică pentru moartea celui mai puternic adversar al lor, Aleksei Navalnîi, spun europarlamentarii.

Parlamentul European condamnă cu fermitate uciderea lui Aleksei Navalnîi și îi acordă deplin sprijin Iuliei Navalnaia în hotărârea ei de a-și continua activitatea. Într-o rezoluție adoptată joi, aceștia subliniază că întreaga responsabilitate penală și politică pentru moartea sa revine statului rus și, în special, președintelui său, Vladimir Putin, care ar trebui să fie tras la răspundere.

Eurodeputații avertizează că uciderea lui Aleksei Navalnîi este încă un semn al represiunii în creștere și sistematice în Rusia și cer o anchetă internațională independentă și transparentă asupra uciderii lui, pentru a descoperi adevărul, a asigura răspunderea și a asigura justiția.

Sistemul politic al Rusiei este controlat, se spune în rezoluție, de un regim autoritar consolidat, cu o corupție rampantă, care folosește alegerile trucate ca pe o aparență de democrație și concentrează toată puterea în mâinile lui Vladimir Putin.

Sprijiniți opoziția democratică din Rusia, spun europarlamentarii

Subliniind că poporul Rusiei nu poate fi confundat cu „regimul războinic, autocratic și cleptocrat al Kremlinului”, deputații europeni își exprimă solidaritatea cu toți cei din Rusia și din afara ei care, în ciuda represiunii brutale intenționate și a consecințelor personale grave, continuă să găsească curajul de a spune adevărul.

Aleksei Navalnîi a întruchipat lupta pentru libertatea Rusiei și pentru democrație în Rusia cu visul său de a avea o „Rusie frumoasă a viitorului”, spun deputații europeni, cerând UE și statelor sale membre să continue să dea dovadă de solidaritate nesfârșită și să sprijine activ societatea civilă independentă rusă și opoziția democratică.

Ei îndeamnă, de asemenea, statele membre să-și intensifice eforturile pentru a găsi modalități fezabile de eliberare a celor care suferă de închisoare și represiune, în special deținuții bolnavi sau politici care au fost torturați, inclusiv opțiunea unui posibil schimb de prizonieri.

Sprijinul pentru Ucraina este cel mai bun răspuns la Kremlin

De la începutul invaziei pe scară largă a Ucrainei de către Rusia, în 2022, autoritățile ruse și-au intensificat represiunea împotriva vocilor opoziției din țară, avertizează europarlamentarii, care doresc ca UE, statele sale membre și partenerii din întreaga lume să continue acțiunile politice, economice, sprijinul financiar, militar și militar pentru Ucraina ca cel mai bun răspuns la practicile opresive și agresive actuale ale regimului de la Kremlin.

Victoria decisivă a Ucrainei poate duce la schimbări reale în Federația Rusă, în special deimperializarea, decolonializarea și refederalizarea, toate acestea fiind condiții necesare pentru instaurarea democrației în Rusia.

Parlamentul solicită Comisiei și, în special, Serviciului European de Acțiune Externă să dezvolte o politică strategică proactivă, pe termen lung față de Rusia, care să răspundă în mod eficient la realitatea relațiilor UE-Rusia de astăzi, la situația drepturilor omului în Rusia și la nevoile de sprijin ale societății civile ruse și ale reprezentanților opoziției în exil.

Rezoluția a fost adoptată cu 506 voturi pentru, 9 împotrivă și 32 abțineri.

Ilie Gulca
29/02/2024
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii