Numărătoarea voturilor la alegerile parlamentare 2024 este aproape finalizată. Șapte partide vor avea reprezentanți în Senat și Camera Deputaților în viitoarea legislatură. Dintre acestea 3 sunt extremiste: AUR, SOS și POT și au fost preferate de 1 din 3 romani din țară și de peste 55% dintre românii care au votat în diaspora, сomunică RFI.
Astfel, duminică, 1 decembrie, românii au mers la urne pentru a-și alege noul Parlament, format din Senat și Camera Deputaților, ceea ce va influența direct componența viitorului Guvern. Participarea la vot a depășit pragul de 52% din totalul persoanelor cu drept de vot. Șapte partide, și anume PSD, AUR, PNL, USR, SOS România, UDMR și POT, vor avea reprezentanți în Senat și Camera Deputaților pentru următorul mandat.
Dupa prelucrarea a 99,87 de procente de voturi, clasamentul arată în felul urmator:
SENAT
CAMERA DEPUTAȚILOR
Pentru a intra în Parlament, un partid politic trebuie să atingă pragul de 5% din voturi. În cazul alianțelor, pragul electoral crește: 8% pentru o alianță cu două partide, 9% pentru trei partide și 10% pentru patru sau mai multe partide. Candidații independenți sunt exceptați de la pragul electoral, însă trebuie să obțină un număr de voturi echivalent cu coeficientul electoral al circumscripției unde candidează. Astfel, procesul de numărare a voturilor la alegerile parlamentare din 2024 se apropie de final, rezultatele confirmând că șapte partide vor avea reprezentanți în Senat și Camera Deputaților pentru următorul mandat.
Potrivit hotnews.ro, rezultatele preliminare ale alegerilor parlamentare din România, desfășurate pe 1 decembrie, au atras atenția presei internaționale. Aceasta subliniază că PSD, partidul de stânga aflat la guvernare, a obținut cele mai multe voturi, reușind astfel să contracareze avântul mișcării de extremă dreapta, care continuă totuși să câștige teren.
The Guardian scria, duminică seară, că, la prima vedere, PSD a reușit să se instaleze în fruntea clasamentului, însă asta „nu rezolvă decât într-o oarecare măsură problema”.
„De la ieșirea din comunism în 1989, România a evitat în mare măsură naționalismul”, dar această epocă se poate încheia chiar în aceste zile, scrie ziarul britanic despre ascensiunea AUR.
Tot aseară, publicația americană Politico constata că partidele pro-europene par să fi ținut piept extremei drepte, dar votul pentru formațiunile radicale sugerează că un candidat ultranaționalist, prorus are șanse să câștige Președinția săptămâna viitoare.
Associated Press News (AP) notează că, deși PSD va avea cele mai multe mandate în Parlament, extrema dreaptă a obținut câștiguri semnificative, iar votul sugerează un sentiment anti-sistem larg răspândit în România.
Agenția France-Presse (AFP) titrează: „Social-democraţii în frunte, dar extrema dreaptă în forţă”. Jurnaliștii AFP remarcă, la fel ca și celalalte agenții și publicații, că deși PSD a ieșit învingător la alegerile parlamentare, extrema dreaptă a făcut o puternică incursiune și a aruncat în incertitudine statul membru al UE şi NATO. Cu toate acestea, fără aliaţi, accederea AUR la putere poate fi garantată, mai scrie AFP, menționează hotnews.ro.
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.
Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.
Comentarii