România după Moldova: un jurnalist turc riscă să fie expulzat în brațele regimului Erdogan

Anticoruptie.md
05/12/2018
Jurnalistul turc Kamil Demirkaya (dreapta) își așteaptă decizia la București

Jurnalistul turc Kamil Demirkaya riscă să fie extradat din România ca urmare a unui mandat de emis la ordinul preşedintelui Recep Tayyip Erdogan. Acesta a fost ridicat de acasă, miercuri dimineața, de către trei polițiști și condus la Curtea de Apel pentru audieri. Ulterior, spre după-amiază, acesta a ajuns în fața unui judecător care a decis amânarea audierilor pentru joi dimineața.

Kamil Demirkaya este fostul șef al Zaman Bulgaria între 2003-2011 și locuiește în România din 2016 împreună cu soția și fiul său de 10 ani.

Procuratura din Antalya a emis un mandat de arestare sub acuzația că acesta ar fi membru al mişcarii Gulen, pe care Erdogan o califică drept una teroristă. Guvernul turc a trimis autorităţilor române mandatul de extrădare pentru Demirkaya.

"Ziarul Zaman România este alături de familia ziaristului şi cere autorităţilor române să ia în considerare faptul că Ankara a început din vara lui 2016 o vânătoare a ziariştilor şi a tuturor celor care se opun regimului totalitar al lui Erdogan. Kamil Demirkaya şi-a făcut doar datoria de ziarist, scriind despre abuzurile puterii de la Ankara", se precizează pe site-ul ziarului Zaman din România.

„Cer Ministerului Justiției să oprească procedura de extrădare a ziaristului turc Kamil Demirkaye, pe care Erdogan îl vrea acasă în închisoare fiindcă îl acuză că e parte a rețelei lui Gulen. De fapt, Demirkaye conduce redacția bucureșteană a ziarului Zaman, care critică regimul Erdogan. Nimic mai onest”, a scris eurodeputatul Cristian Preda pe pagina sa de Facebook.

El a mai precizat că autoritățile române trebuie să respecte angajamentele internaționale pe care și le-au luat să nu extrădeze cetățeni către țări unde drepturile omului sunt în pericol.

„Or, Turcia e acum o asemenea țară. Dacă guvernul Dăncilă face așa ceva, se descalifică de tot în UE. Nu există stat-membru care să fi răspuns solicitărilor sultanului de la Istanbul”, a mai scrs acesta.

În timpul vizitei oficiale a premierului român Viorica Dancila în Turcia de la jumătatea lunii octombrie, președintele turc Recep Tayyip Erdogan a mulțumit guvernului de la București pentru ajutorul pe care l-a acordat Ankarei în cazul loviturii de stat eșuate din vara anului 2016 .

"Nu vom uita niciodată sprijinul acordat de România în timpul încercării de lovitură de stat de pe 15 iulie și vom contacta toate autoritățile române să solicite sprijinul și să ia toate măsurile necesare împotriva persoanelor și instituțiilor din România care au legături cu FETO (rețeaua clericului Fetuallah Gulen -n.r.)", a declarat Erdogan în cadrul unei conferințe de presă cu Dăncilă.

La începutul lunii septembrie șapte profesori turci au fost expulzați fără prea multe explicații de către autoritățile de la Chișinău. Episoade similare s-au înregistrat anterior și în Kosovo.

Anticoruptie.md
05/12/2018




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii