ULTIMA ORĂ// România: Guvernul premierul Florin Cîțu, demis în Parlament cu cea mai largă majoritate de după Revoluție

Mădălin Necșuțu
05/10/2021

Guvernul liberal al premierului Florin Cîțu a fost demis, marți, după ce 281 de deputați din Parlamentul României au votat o moțiune împotriva sa.

Moțiunea de cenzură inițiată de Partidul Social Democrat (PSD) și a fost sprijinită de partidele USR PLUS și AUR. Au fost înregistrate 281 voturi "pentru" din cele 281 exprimate. Au fost prezenţi 318 parlamentari. Parlamentarii PNL, UDMR şi ai minorităţilor naţionale nu au votat.

Cabinetul Cîțu a fost demis, după mai puțin de 11 luni de la învestire și la o lună de la retragerea USR-PLUS de la guvernare. Scorul din Parlament pentru înlăturarea premierul Florin Cîțu este unul istoric niciun alt guvern nefiind înlăturat în România post-decembristă cu un astfel de scor.

"Parlamentul adoptă moţiunea de cenzură şi retrage încrederea acordată Guvernului, prin hotărârea Parlamentului României nr. 31 din 2020. Potrivit articolului 110 al. 4 din Constituţie, Guvernul al cărui mandat a încetat nu mai îndeplineşte actele necesare pentru administrarea treburilor publice până la depunerea jurământului de membrii noului Guvern", a anunţat preşedintele Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban, citat de Agerpres.

Procedural, urmează ca președintele Klaus Iohannis să organizeze consultări la Palatul Cotroceni cu reprezentanți de la toate partidele. Apoi, Iohannis va anunța nominalizarea unui nou prmeier. Cu toate astea, la dezbaterile de marți toate partidele, în afară de UDMR, s-au atacat între ele, fără a se întrevedea o soluție pașnică.

Florin Cîțu a lansat acuze grave la adresa USR PLUS, și a anunțat dinainte că dacă se va vota moțiunea de cenzură, PNL va refuza orice negociere ulterioară cu formațiunea condusă de Cioloș. „Trebuia să-i fi demis de mult mai devreme. Am tolerat o echipă de incompetenți mai mult decât era cazul. Până la urmă și-au dat seama că nu pot și au plecat singuri. Nu voi mai permite așa ceva”, a afirmat liderul PNL, ales în urmă cu mai puțin de două săptămâni la Congresul PNL de pe 25 septembrie.

Într-o declaraţie de presă susţinută la Palatul Parlamentului, Cioloş a precizat că USR PLUS va susţine un Guvern care îşi asumă reformele necesare, iar prezenţa partidului în acest Cabinet reprezintă o garanţie că programul respectiv va fi pus în aplicare.

"În momentul de faţă nu dăm un cec în alb niciunui Guvern minoritar. (...) Avem maturitatea să discutăm foarte concret cu oameni serioşi. Pentru noi e important ca ţara să fie guvernată. Oamenii serioşi se pot baza pe USR PLUS", a spus el.

Mădălin Necșuțu
05/10/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii