România oferă Republicii Moldova un ajutor nerambursabil de 100 de milioane de euro. Gazpromul dă „ultimatumuri” pe facturile de gaz al subsidiarei sale Moldovagaz

Mădălin Necșuțu
20/01/2022

Executivul de la București a aprobat Memorandumul pentru negocierea şi semnarea Acordului între Guvernul României şi Guvernul Republicii Moldova prin care autoritățile de la Chișinău vor primi din partea Bucureștiului un ajutor financiar nerambursabil în valoare de 100 de milioane de euro.

„Prin acest Memorandum, la nivelul Guvernului se asigură funcţionarea mecanismelor pentru un nou acord, în baza căruia România va continua să acorde asistenţă tehnică şi financiară către Republica Moldova, pentru a sprijini parcursul său european”, a declarat premierul Nicolae Ciucă, în şedinţa de Guvern de miercuri.

Prin semnarea Acordului, Guvernul României își propune să intensifice cooperarea între România și Republica Moldova în vederea dezvoltării unui parteneriat strategic bilateral.

„De asemenea, racordarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană prin intermediul României, promovarea procesului de reforme în spirit european în Republica Moldova, susținerea procesului de integrare europeană și creșterea rezilienței Republicii Moldova la factorii destabilizatori reprezintă principalele ale României în Republica Moldova”, se arată într-un comunicat al Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova.

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu, a mulțumit României pentru acest sprijin. „Mulțumim Guvernului României pentru aprobarea  memorandumului pentru negocierea şi semnarea Acordului între guvernele noastre privind implementarea programului de asistenţă tehnică şi financiară în baza unui ajutor financiar nerambursabil în valoare de 100 milioane de euro acordat țării noastre”,  a scris Popescu pe pagina sa de Facebook.

România a mai oferit în trecut 100 de milioane de euro nerambursabili Republicii Moldova după ce în aprilie 2010 a fost semnat Parteneriatul Strategic între România și Republica Moldova „pentru integrarea europeană a Republicii Moldova. Din acești bani, Republica Moldova a reușit să acceseze în aproape un deceniu doar puțin peste 30 milioane de euro. Majoritatea banilor au mers pentru repararea a peste 1.000 de grădinițe (peste 80% din total) și numeroase școli din Republica Moldova.

România ajută din nou într-un moment dificil

Ajutorul financiar de peste Prut într-un moment dificil când Gazprom ar putea opri furnizarea de gaze pentru Republica Moldova, în cazul în care subsidiara sa Moldovagaz nu achită facturile către compania-mamă în două zile. Acest lucru va necesita din nou intervenția financiară a guvernului de la Chișinău pentru a plăti datoriile Moldovagaz.

Pe 23 noiembrie 2021, România și Republica Moldova au semnat o foaie de parcurs privind domeniile prioritare de cooperare, dar și a Acordului privind recunoașterea reciprocă a diplomelor, certificatelor și titlurilor științifice.

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, spunea atunci că integrarea europeană e un obiectiv major al Republicii Moldova, „iar parteneriatul strategic cu România ne va ajuta. Exista premise pentru rezultate istorice”.

„Următoarea prioritate de pe agenda noastră comună este interconectarea sistemelor de energie electrică - un proiect strategic pentru Republica Moldova. Pentru linia Isaccea-Vulcănești-Chișinău lucrările vor începe foarte curând. Rămânem interesați în realizarea proiectului de interconexiune pentru liniile electrice Suceava-Bălți. Susținem, totodată, intrarea companiilor de electricitate din România pe piața Republicii Moldova, fapt care va stimula concurența pe o piață dominată încă de monopoluri”, a declarat Maia Sandu.

La rândul său, președintele României, Klaus Iohannis declara atunci că existența unui nou Guvern pro-european și la fel a unui majorități parlamentare pro-europene va consolida eforturile României pentru a ajuta Republica Moldova pe care reformelor și a consolidării democratice.

Pe 11 februarie este programată la Chișinău o ședință comună între guvernele de la București și Chișinău.

Mădălin Necșuțu
20/01/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii