România va începe livrările de gaze înspre Republica Moldova. Când anume vor veni și care sunt condițiile

Mădălin Necșuțu
17/09/2021
RISE Moldova

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spânu, a declarat joi seară la TVR Moldova că, începând cu luna octombrie, Republica Moldova va primi gaz din România prin intermediul gazoductului Iași-Ungheni-Chișinău.

„Am discutat cu ministrul Energiei din România, am discutat și cu directorul companiei din România, care este responsabilă, Ave, de construcția acestui gazoduct. Avem promisiunea partenerilor din România că, în octombrie, acest proiect va fi finalizat pe ambele părți și gazele vor putea intra pe teritoriul Republicii Moldova”, a declarat ministrul.

El a mai afirmat că Republica Moldova trebuie să-și diversifice sursele de aprovizionare cu gaze din moment ce în prezent statul este depedent 100% de livrările de la Gazprom. El a mai precizat că situația s-ar putea schimba în mai bine dacă Republica Moldova ar avea și un depozit de gaze și s-a referit la gazoductul Iași-Chișinău.„Noi trebuie să liberalizăm piața de gaze astfel încât să nu discutăm despre dependență sau independență, ci să discutăm de unde putem să cumpărăm gaz la cel mai bun preț pentru Republica Moldova”, a spus Andrei Spânu.

Ministrul a adăugat că după finalizarea gazoductului, cele două părți vor discuta și despre prețul de livrare al gazului. „Dacă gazele care vin din România au un preț mai bun decât cele din Rusia, vom folosi gazoductul să aducem gaze până la Chișinău”, a spus Andrei Spânu.

El a precizat că, pentru Republica Moldova, consumul de gaze ar putea fi asigurat în procent de 100% prin gazoductul Iași-Ungheni pe timpul verii, însă pe timpul iernii gazoductul nu poate asigura complet necesarul de gaz al Republicii Moldova.

Mădălin Necșuțu
17/09/2021Become a Patron!

Comentarii