Rudele doctoriței decedate de coronovirus vor reînhumarea cadavrului: „Vrem să-i fie indeplinită ultima dorință”

Julieta Savițchi
01/04/2020

Corpul neînsuflețit al Ecaterinei Litvinschi, doctorița de la urgență răpusă de coronavirusul de tip nou, ar putea fi reînhumat lângă soțul său, după cum i-a fost ultima dorință. Acest lucru a devenit posibil după ce primarul municipiului Chișinău, Ion Ceban, a semnat la 30 martie o dispoziție, prin care se permite înhumarea celor decedați de Covid-19 în locurile rezervate anterior.

Rudele Ecaterinei Litvinschi au început deja procedura pentru a obține de la autorități permisiunea de reînhumare. Iurie Botnari, nepotul femeii decedate, ne-a comunicat că sunt susținuți de Biserica Sfântul Lazăr de la cimitir, însă s-au ciocnit de unele bariere birocratice din partea funcționarilor.

„Azi am contactat-o la telefon pe șefa Combinatului servicii funerare, Ludmila Boțan, care mi-a spus să-i aduc certificat de la Agenția pentru sănătate publică cu permisiune. Am întrebat-o în ce bază ne-au refuzat înhumurarea în locul rezervat. Ea mi-a spus că a fost o indicație orală de mai sus. Am cerut o copie la această indicație. Boțan m-a rugat s-o înțeleg, că e prima dată în așa situație. Ea trebuie să repare gafa făcută. Am depus o petiție la Combinatul servicii funerare și mi-au spus să aștept răspuns 60 de zile. În ce țară este așa Lege să aștepți răspuns 60 de zile? Caraghioasă lege”, ne-a declarat Iurie Botnari.

Ecaterina Litvinschi a fost înmormântată la 28 martie într-un sector îndepărtat de la cimitirul Sfântul Lazăr din Chișinău, nr. 277, pregătit de administrația cimitirului pentru înhumarea celor care vor deceda din cauza coronavirusului de tip nou. Rudele femeii s-au arătat indignate că administrația cimitirului i-a impus să o înmormânteze acolo, deși ultima dorință a doctoriței a fost să fie înmormântată alături de soț, fost medic la Spitalul Toma Ciorbă.

Julieta Savițchi
01/04/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii