Rusia amenință cu ripostă militară Moldova, România, Ucraina și NATO. Trupele ruse din Transnistria, mărul discordiei inventate de Moscova împotriva Chișinăului

Mădălin Necșuțu
29/07/2021
Foto: Președintele Comitetului Consiliului Federației al Adunării Federale a Rusiei, Viktor Bondarev. Sursa/Facebook

Președintele Comitetului Consiliului Federației al Adunării Federale a Rusiei, Viktor Bondarev, a declarat, miercuri, că Rusia va aplica o rispostă militară imediată, dacă soldații ruși de menținere a păcii din regiunea separatist sunt blocați pe Nistru, relatează portalul G4media.ro.

„În tot acest timp, România, membră NATO, nici măcar nu încearcă să ascundă planurile agresive. O altă parte interesată în proces este Ucraina. Din 2014, Kievul discută activ despre opțiunile pentru o blocadă militară a forțelor de menținere a păcii rusești. Președintele pro-occidental al Moldovei Maia Sandu, care a anunțat public un astfel de plan, a primit noi atuuri după ce și-a asigurat o majoritate pro-românească în Parlament ”, a declarat Bondarev, citat de portalul EurAsia Daily.

Este pentru a doua oară când în ultimele două spătămâni două săptămâni când Rusia amenință din nou puterea pro-Europeană de la Chișinău și cere ca Republica Moldova să nu încerce sub nicio formă să ceară schimbarea statului trupelor ruse cantotate ilegal de circa 30 de ani în regiunea separatistă transnistreană.

„Fără sprijinul direct al NATO, nici România, nici Ucraina nu ar risca să blocheze armata rusă [în Transnistria -n.r.]. Dar NATO, având în vedere o agravare gravă, lucrează serios la această opțiune ”, spune Bondarev.

Rusia menține în regiunea transnistreană circa 1.500 – 2.000 de soldați. O parte dintre aceștia fac parte din misiunea de pacificare și se află legal pe teritoriul Republicii Moldova, dar există și așa-numitul Grup Operativ al Trupelor Ruse (GOTR) staționat ilegal în regiune, fără mandat, care la vedere au misiunea de a păzi depozitele de armament existente încă de pe vremea URSS în localitatea Cobasna.

Bondarev a mai afirmat că această presupusă strategie a Alianței nu este un secret pentru Federația Rusă. Așadar, Ministerul rus al Apărării, cu participarea Comitetului, al cărui șef este, a elaborat procedura pentru acțiuni de represalii.

„Blocada militară a forțelor de menținere a păcii este un act de agresiune directă. În acest caz, Rusia va aplica o lovitură de deblocare. Forța de asalt navală a Flotei Mării Negre a Marinei Ruse este gata să desanteze în Odesa. Acesta nu este doar un coridor înspre regiunea transnistreană, ci înseamnă și perspective clare pentru problema Donbas-ului”, a conchis Viktor Bondarev.

A doua zi după anunțul victoriei forțelor pro-europene la Chișinău, Rusia a făcut declarații similare prin vocea lui Leonid Kalașnikov, șeful Comitetului Dumei de Stat pentru Afaceri CSI, Integrare Eurasiatică și Relații cu Compatrioții.

„Politica rusă față de Moldova va depinde de guvernul care a fost ales: dacă acest guvern respinge Rusia, atunci, desigur, vom acționa în consecință, în special, atunci ne vom consolida factorul transnistrean”, a declarat, luni, oficialul rus, după rezultatele ultimelor alegeri parlamentare din Republica Moldova.

În același timp, el a menționat că „va fi din ce în ce mai dificil să se facă acest lucru, deoarece Transnistria este acum situată între două state esențial ostile [Moscovei]”.

Kalașnikov a adăugat „declarațiile conciliante ale PAS despre relațiile cu Rusia în ajunul alegerilor se vor transforma în pro-UE și pro-NATO și în resuscitarea scenariului de forță față de Transnistria și ulterior, probabil, unirea cu România”.

 

Mădălin Necșuțu
29/07/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii