Timp de câteva zile, de când SUA a sistat ajutorul militar și asistența informațională către Ucraina, armata rusă atacă în continuu orașele și satele ucrainene. Vecinii polonezi au fost nevoiți să ridice avioanele de luptă, îngrijorați de numărul mare de drone active în apropiere de hotar. Serviciul de Stat pentru Situații de Urgență din Ucraina (SESU) spune că numai în regiunea Donețk cel puțin 20 de persoane au fost ucise și alte peset 50 au fost rănite în urma atacurilor rusești.
În noaptea de 8 martie, rușii au lansat două rachete balistice Iskander, o rachetă de croazieră și 145 de drone kamikaze în mai multe regiuni din Ucraina. În noaptea de 7 martie, rușii au atacat cu peste 200 de drone și rachete. La Odesa o nouă lovitură masivă cu drone a avariat serios infrastructura civilă și energetică a orașului, provocând incendii de proporții.
Explozii s-au auzit în apropiere de orașele Cerkassy și Harkiv, unde a fost ucisă o persoană și rănite alte șapte. Un incediu puternic a fost provocat pe teritoriul unei întreprinderi private din Zaporijie.
Apărarea ucraineană a reușit să doboare o rachetă de croazieră - lansată din regiunea rusă Rostov - și 79 de drone, cu ajutorul avioanelor de vânătoare ridicate în aer și al bateriilor antiaeriene de la sol.
„Aseară (7 martie n.r.), armata rusă a efectuat un alt atac masiv asupra infrastructurii noastre energetice. Au fost vizate diverse facilități în mai multe regiuni –Odesa, Poltava, Cernihiv și Ternopil. În total, rușii au folosit aproape 70 de rachete, atât de croazieră, cât și balistice, precum și aproape 200 de drone de atac. Toate acestea au fost îndreptate împotriva infrastructurii care asigură o viață normală. În prezent, lucrările de reparații și restaurare sunt în desfășurare oriunde este nevoie. Din păcate, clădirile rezidențiale obișnuite au fost avariate. La Harkov, o rachetă rusă a lovit aproape de un bloc de apartamente. Oameni au fost răniți. Ei primesc ajutorul necesar. Astăzi, avioanele de luptă F-16 și avioanele Mirage furnizate de Franța au fost folosite pentru a proteja cerul ucrainean”, a scris președintele ucrainean Volodimir Zelenski, pe Rețeaua X.
Zelenski a confirmat că armata ucraineană a folosit în premieră avioanele franceze Mirage-2000, primite în urmă cu o lună, pentru a doborî rachetele de croazieră. Ucraina mai are și avioane F-16 furnizate de statele occidentale pentru doborârea rachetelor rusești. Zelenski a mulțumit Franței pentru furnizarea avioanelor F-16 și Mirage-2000, spunând că acestea au fost deosebit de eficiente împotriva rachetelor de croazieră rusești.
Ucraina este pregătită să caute pacea, spune Zelenski, dar primul pas trebuie să fie „forțarea singurei surse a acestui război, și anume Rusia, să înceteze astfel de atacuri împotriva vieții”.
Rusia și-a intensificat în ultima săptămână atacurile aeriene asupra Ucrainei, în condițiile în care zilele trecute administrația Trump a decis suspendarea ajutorului militar, precum și oprirea schimbului de informații pentru armata ucraineană.
Directorul CIA, John Ratcliffe, citat de Digi24, a declarat miercuri că SUA au întrerupt sprijinul în materie de informaţii şi livrările de arme către Ucraina în urma confruntării verbale din Biroul Oval dintre preşedintele Volodimir Zelenski şi preşedintele american Donald Trump de vinerea trecută. Informaţia a fost confirmată şi de consilierul pentru securitate naţională Mike Waltz. Consilierul pentru securitate naţională Mike Waltz a afurmat că SUA „au făcut un pas în spate” în ceea ce priveşte schimbul de informaţii cu Ucraina.
Oficialii ruşi au acuzat de mai multe ori Occidentul, în special SUA, de implicare în războiul ruso-ucrainean nu doar prin livrările de arme şi muniţii către Ucraina, ci şi prin susţinerea oferită acesteia cu informaţii despre ţintele ruseşti obţinute cu ajutorul sateliţilor, dronelor de recunoaştere şi avioanelor spion.
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.
Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.
Comentarii