Rușii au luat 400.000 de tone de cereale din Ucraina ca „pradă de război”. Risc major de foamete în mai multe regiuni ucrainene

Mădălin Necșuțu
04/05/2022

Armata rusă a luat circa 400.000 de tone de cereale din cele patru regiuni ale Ucrainei pe care le o ocupă temporar, ceea ce reprezintă aproximativ o treime din rezervele acestor regiuni, a declarat prim-viceministrul Politicii Agrare și Alimentației, Taras Visoțki, citat de Ukrainskaia Pravda.

„În teritoriile ocupate temporar s-au lăsat circa 1,3 milioane de tone de cereale. Acestea sunt, în primul rând, necesare pentru asigurarea securității alimentare zilnice pentru ucrainenii care locuiesc acolo și pentru lucrările de primăvară. Nu existau rezerve strategice acolo”, a declarat oficialul ucrainean.

„Avem deja confirmare din fiecare regiune - Zaporojie, Herson, Donețk și Lugansk. Din fiecare au fost luate aproximativ 100.000 de tone", a mai spus el.

Oficialii ucraineni se mai tem că în urma unor astfel de transferuri de cereale se poate ajunge la amenințarea unei situații de foamete. Șeful administrației militare regionale din Lugansk, Serghei Haidai, a declarat că rușii aveau ca scop organizarea unei foamete, motiv pentru care au distrus un complex modern de silozuri în Rubijne.

Pe 28 aprilie, s-a raportat că autoritățile ruse din Krasnoiarsk au decis să-și alimenteze propriul fond de produse agricole prin livrări ilegale din regiunea Herson parțial ocupată, deoarece regiunea este extrem de lipsită de legume și cereale din cauza sancțiunilor.

Președintele Comitetului rus din Krasnoiarsk, Vladislav Zirianov, a spus că „o astfel de experiență” ar putea fi implementată „cu succes” pe viitor de „colegii” din alte regiuni ale Rusiei.
Cu toate acestea, ulterior, știrea că deputații din regiune au susținut furtul de cereale din regiunea Herson a dispărut de pe site-ul web al Adunării Legislative din Krasnoiarsk.

Mădălin Necșuțu
04/05/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii