„S-a făcut o amnistie mascată a celor care au furat această țară”. Parlamentarul Litvinenco a sesizat CC în cazul modificărilor PSRM la Legea despre ANI

Ilie Gulca
21/12/2020
Deputatul PSRM Grigore Novac, unul dintre autorii proiectului scandalos

Deputatul PAS Sergiu Litvinenco a sesizat, luni, Curtea Constituțională (CC) despre neconstituționalitatea modificărilor la Legea despre Autoritatea Națională de Integritate (ANI) adoptate în prima și a doua lectură la 16 decembrie 2020. Modificările deputaților socialiști au drept obiectiv, în opinia parlamentarului PAS, păstrarea averilor obținute ilegal.  

„Drept efect pe termen scurt al modificărilor este faptul că toți socialiștii care nu își pot justifica averea obținută prin 2015, 2016 și 2017 – exact perioada culioacelor – vor scăpa de dosare și vor rămâne cu averea obținută ilegal. De asemenea, toți cei cărora le-au fost intentate cauze penale pe îmbogățire ilicită – Sternioală, Druță, Chitoroagă – vor scăpa de asemenea de dosare. Pe termen mediu și lung, legea poate face imposibilă sancționarea celor care au furat această țară”, explică deputatul.

Potrivit acestuia, Legea contestată este neconstituțională deoarece nu respectă criteriile de claritate, contravine conceptului statului de drept, încalcă principiul de neretroactivitate și a fost adoptată cu încălcarea procedurilor stabilite de Constituție și de Regulamentul Parlamentului.

De asemenea, semnalează el, legea complică curățirea sistemului public de oameni corupți. „Prin legea respectivă s-a făcut o amnistie mascată a celor care au furat această țară”.

Mai mult, Litvineco a solicitat suspendarea acțiunii legii, considerând că aceasta vizează deopotrivă legislația penală.

„Intrarea în vigoare măcar pentru o zi a unei legi care decriminalizează o infracțiune are ca efect absolvirea persoanei de răspundere penală. Și chiar declararea ulterioară a legii drept neconstituțională nu poate schimba această realitate.”

Votarea amendamentelor la legea privind ANI s-a produs pe 16 decembrie, când s-a votat până la miezul nopții mai multe legi controversate.

Ilie Gulca
21/12/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii