Salariații pot raporta încălcarea drepturilor la locul de muncă pe o platformă on-line

Irina Odobescu
02/01/2020
CIJM

O platformă web, lansată în premieră în Republica Moldova, încurajează salariații să raporteze cazurile de încălcare a drepturilor la locul de muncă. Platforma se numește Încălcarea Drepturilor Angajaților - www.ida.md și a fost lansată de Revistă de critică socialăPLATZFORMA și Asociația Obștească Comunități Active pentru Democrație Participativă. Sesizările cetățenilor vor fi analizate de o echipă de experți în dreptul muncii și vor fi redirecționate către instituțiile de resort pentru a fi soluționate.

IDA.MD se declară drept o „platformă sigură, anonimă, confidențială și accesibilă pentru angajații și angajatele din orice ramură a economiei care pot raporta încălcări ale unuia sau mai multor drepturi ce țin de locul lor de muncă”. Salariații pot raporta încălcări precum: lipsa unui contract oficial de muncă (munca la negru), munca peste program, concediere ilegală, accidentele de serviciu, nerespectarea normelor privind sănătatea și securitatea muncii, hărțuire sexuală la locul de muncă, salariul mai mic decît cel promis la angajare, achitarea salariului în plic, nerespectarea dreptului la zilele de odihnă etc. Echipa IDA.md asigură reclamații că nu va divulga identitatea angajatului, iar cu acceptul acestuia pe site poate fi publicată o scurtă descriere a cazului sesizat.  

Sesizarea publicată va fi vizualizată de specialiști și poate avea două finalități: sesizările despre abuzuri grave vor fi direcționate către instituțiile publice abilitatea să rezolve problema. În cazul încălcărilor mai puțin grave, experții se vor documenta și vor scrie despre acest caz sau vor contacta, doar prin intermediul adresei electronice [email protected], angajatul/a și vor decide împreună pașii următori. Echipa proiectului oferă asistență juridică calificată pentru cei care doresc să se adreseze în instanță pe litigii de muncă.

 

Irina Odobescu
02/01/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii