Șapte instituții financiare i-au aplicat sechestru // „Succesul” din afacerile noului proprietar al magazinelor duty-free

Ilie Gulca
01/07/2019
Foto: dufremol.md

Marko Stefanov Todorov, noul proprietar al Dufremol, compania care gestioneaza magazinele duty-free, a avut în trecut probleme cu instituțiile financiare. Jurnaliștii de investigație din Bulgaria au descoperit că șapte instituții financiare au aplicat sechestru pe activele companiei sale, între 2009 și 2016, pentru sume variate de bani.       

Dufremol SRL, compania care se declara până în 2018 cel mai mare operator de magazine duty-free din Republica Moldova, a ajuns în aprilie curent în proprietatea unui cetățean bulgar misterios chiar și pentru presa din Bulgaria.

Site-ul de jurnalism de investigații Bivol.bg menționează că în registrul comercial din Bulgaria există o singură persoană cu numele Marko Stefanov Todorov, care lucrează în cadrul companiei „Variant-Consult”, activă din 2007. Compania a prezentat un singur raport financiar anual în 2009. Pentru 2007, aceeași firmă a declarat venituri din vânzări în valoare 82.000 de leve.

„Între 2009 și 2016, șapte instituții financiare au pus sechestru pe acțiunile companiei pentru sume diferite – între 5.000 și 100.000 de leve bulgare, echivalentul a peste 1 milion de lei moldovenești”, mențiează bivol.bd.

„Marko Todorov figurează de asemenea în registrul de companii Bulstat în calitate de consultant în afaceri și management. În trecut, a lucrat în companiile Karavel – Plovdiv, care și-au sistat activitatea, precum și în Consult-Todorov & Partners, precizează jurnaliștii bulgari.

„Registrele publice de informații nu conțin alte detalii legate de această persoană, însă numeroarele sechestre aplicate companiilor sale nu sunt un indiciu al afacerilor de succes”, estimează sursa citată.

„Încercările publicației de a-l contacta pe Todorov au eșuat. Telefoanele companiilor sale nu lucrează. Reporterii de la Bivol au încercat să îl contacteze pe un fost partener de afaceri, compania „Variant MTBK”, care au declarat nu mai au niciun contact cu Todorov de ani buni”, adaugă sursa.

Ilan Șor a vândut în aprilie curent compania Dufremol SRL, cea care gestiona cele 12 magazine duty free, cetățeanului bulgar Marko Todorov. Până în aprilie 2019, proprietara acestei companii a fost Ilona Șor, mama vitregă a lui Ilan Șor.

Ilie Gulca
01/07/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii